loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Advocaat met ondernemersbloed

Gepubliceerd in de mei-uitgave van de zakenbijlage De Ondernemer van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant (Rubriek De Stoel, 2010)

Pleiten is als fietsen, je verleert het niet'

Naam: Winfryd de Haan (55)
Privé: Getrouwd, 2 dochters van 23 en 24.
Functie: Directeur van De Haan Advocaten & Notarissen, het grootste advocatenkantoor in Noord-Nederland. Vestigingen in Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle en Almere.
Bijzonderheden: Het advocatenkantoor bestaat in 2010 dertig jaar. Part-time pleit De Haan nog als advocaat. Zo staat hij Reinier S. bij. S. is veroordeeld voor de geruchtmakende brandstichting en moord in 1996 op zijn vrouw Gonda uit Hoogezand.

Tekst: Loek Mulder

Vanuit een glazen balustrade op de zevende verdieping van zijn nieuwe kantoor op het mini-Manhattan van het industrieterrein Europapark in Groningen overziet Winfryd de Haan de wereld beneden hem: de stad Groningen en al het autoverkeer dat als rode bloedlichaampjes de stad van nieuw zuurstof voorziet. Een fraaie plek om te mijmeren over bijvoorbeeld het succes van zijn advocatenpraktijk, of over de kinnesinne, die daarmee gepaard gaat.

Hoe bent u op deze stoel beland?
"De wortels liggen in mijn strafrechtpraktijk die ik dertig jaar geleden aan de Turfsingel in Groningen begon. Ik was daarmee een van de eerste zelfstandige strafrechtadvocaten van het land. Het kantoor stootte al snel door tot de top-tien van beste advocatenkantoren. Mijn eigen ambitie was om de beste strafrechtadvocaat van het land te worden. Ik vond dat ik daarin zo rond 1990 wel geslaagd was."

Zo!
"Daarmee stopte het niet. Ik wilde verder. De strafrechtpraktijk draaide goed, maar was daarmee eigenlijk ook op een eindpunt. Ik zag dat groei alleen mogelijk was door ook de commerciële advocatuur erbij te doen. Er kwamen arbeidsrecht-, vastgoed- en ondernemingsrechtjuristen bij en we hebben in die jaren bewust gebouwd aan een regionaal kantoor. Na een tussenstop aan de Zilverlaan in Groningen hebben we vorig jaar ons nieuwe pand betrokken."

De doelstelling is groei, maar zit daar ook een dieper liggende reden achter?
"Onze wens is een full-service kantoor te zijn, dat alle disciplines in huis heeft. Dat betekent automatisch dat een behoorlijk volume noodzakelijk is. We zijn nu het grootste advocatenkantoor in de regio en zijn daarmee in een volgende fase terecht gekomen. Verbreding van het dienstenpakket is nu belangrijk. Zo willen we ook doelgroepen bereiken waarvoor een advocaat gewoon te duur is. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld de dochter MKB-HuisJuristen opgezet. Omdat ook de markt van particulieren afkalft, doordat die steeds vaker een rechtsbijstandsverzekering hebben, sluiten we nu contracten met rechtsbijstandsverzekeraars. Die huren vervolgens onze juristen in om particulieren te helpen."

Bent u nu meer ondernemer of meer advocaat?
"De laatste jaren ben ik zeker meer ondernemer. Ik heb de rollen bewust omgedraaid. Het kantoor is gegroeid naar 130 medewerkers. Dan lukt het natuurlijk niet om er een full-time strafrechtpraktijk op na te houden."

Vóelt u zich ook meer ondernemer dan advocaat?
"Advocaat is een geweldig beroep. Het ondernemerschap vergt andere dingen van mij en het spreekt andere talenten aan. Ondernemen heeft me altijd gelegen en ik beschouw het als een nieuwe episode in mijn leven. De advocatuur is voor mij nu iets nostalgisch. Af en toe pleit ik nog. Dat vind ik dan geweldig, het blijft een passie. En het is net als met fietsen: je verleert het niet."

Het nieuwe kantoor kan worden gezien als een kroon op het succes. Anderen zeggen dat De Haan zijn hand heeft overspeeld?
"Mensen zagen een bordje 'Te huur' op de gevel en trekken dan al snel de conclusie dat het niet goed gaat. Het is echt onzin, ik beschouw het als kinnesinne. Al hebben we bij het notariaat afscheid van een aantal medewerkers moeten nemen, het bedrijf als geheel heeft in 2009 elf procent meer omzet gedraaid. Dat is vooral te danken aan de groei bij de advocatuur."

Wat zijn de ambities die resten?
"We willen onze naam in de regio meer bekendheid geven en steviger neerzetten. Het moet een merk worden dat kwaliteit uitstraalt en waar mensen zich goed bij voelen."

categorie: bedrijfsbladen

bedrijfsbladen