loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

IT-pareltje in Gorredijk

Gepubliceerd oktober 2008 in De Ondernemer, de zakenbijlage van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant

Door Loek Mulder Gorredijk Aan uiterlijk vertoon hebben ze bij ZiuZ in Gorredijk een broertje dood. Voor de twee ZiuZ-oprichters Gerrit Baarda en Ed van den Brand geen hip kantoor met designmeubeltjes op een A-lokatie. Het gaat hen louter om de inhoud. "Er moet gewoon gewerkt worden."

En ondertussen lijkt het met die inhoud wel goed te zitten. Na een jaar of zeven ontwikkelen en experimenteren, wordt hun intelligente software voor beeldherkenning nu door bijna alle politieregio's in Nederland gebruikt. En ook de KLPD en de Marechaussee werken ermee. "En begin deze maand hebben we een contract gesloten met de Luxemburgse politie en er ligt nog een kansrijke aanbieding bij het Belgische politiekorps." Gerrit Baarda vertelt het met een brede grijns.
Het is duidelijk: het gaat ZiuZ Visual Intelligence voor de wind. En als de verwachtingen van Baarda en Van den Brand uitkomen, dan is het eind van de voorspoed nog lang niet in zicht. Want de rest van Europa lonkt.
ZiuZ - de naam is afgeleid van de Griekse oppergod Zeus, de alllesziener - heeft zich op een markt gestort die andere bedrijven te gecompliceerd vonden of om een andere reden lieten liggen. Het begon in 2001 met het ontwikkelen van een product voor fotocentrales waarmee een soort samenvatting van videobanden werd gemaakt. "Dat leidde tot contacten met TNO en de politie", vertelt Baarda. "Die zaten met het enorme probleem van de verwerking van in beslag genomen kinderporno."
Want wat doe je als rechercheur wanneer je een verhuisdoos op het bureau krijgt met duizenden digitale foto's en honderden uren filmmateriaal met scènes waar - misschien - verdachte personen of beelden van misdrijven op staan. "Die kun je dus niet allemaal bekijken, maar de politie wil en moet de filmbeelden wel allemaal zien", legt Baarda uit. Met de software voor beeldherkenning die ZiuZ hiervoor ontwikkelde, kon het kijken worden bekort met een factor zestig tot negentig. En risico dat een persoon wordt gemist is er volgens Baarda niet, de techniek sluit dat uit.
"In deze opdracht kwam alles samen", zegt Baarda. "Toen we met ZiuZ begonnen leek het ons machtig mooi een hi-tech-product te ontwikkelen dat ook nog eens maatschappelijk van belang is. We zijn ons op beeldherkenning gaan richten omdat het een onontgonnen marktgebied was. Vanuit het niets zijn we er aan begonnen. En nu staat er een degelijk product. Niet het zoveelste database-programmaatje, maar software die ook nog eens maatschappelijk nut heeft."
Vrijwel iedere zedenrechercheur in Nederland werkt met de ZiuZ-programatuur, die daarnaast wordt gebruikt voor analyse van beelden die zijn gemaakt door observatiecamera's van de 'afdeling stiekem' van de politie. De volgende stap is inmiddels
gezet. ZiuZ werkt samen met onderzoeksorganisatie TNO en een reeks buitenlandse universiteiten aan een softwarepakket dat geschikt is voor het oplossen van hele grote grensoverschrijdende zedenzaken. Baarda: "Het project wordt ondersteund door interpol en zal in vijf landen gaan draaien." Tegelijkertijd wordt nagedacht over meer commerciële toepassingen voor de software, zoals productinspectie aan de lopende band.
Nu het balletje eenmaal rolt, lijkt het bij ZiuZ bijna vanzelf te gaan, maar niets is minder waar, verzekert Baarda. "Het is echt een kwestie van volhouden. Wat wij doen is echt ondernemen, Het komt werkelijk uit onze tenen vandaan." En dat allemaal vanuit Gorredijk, nou niet bepaald de eerste plek waar je aan denkt bij hi-tech activiteiten. "Waar moeten we dan gaan zitten?", speelt Baarda de vraag terug. "In Groningen soms? Dan sta ik iedere dag een uur in de file. Voor onze klanten maakt het bovendien niet uit. Die zitten veelal elders in het land en in de rest van Europa."

Naam: ZiuZ Visual Intelligence
Eigenaren: Gerrit Baarda en Ed van den Brand
Plaats: Gorredijk
Product: Beeldherkenningssoftware
Aantal werknemers: 10
Omzet: Gezond en sterk groeiend
Winst: Zeer gezond.

categorie: bedrijfsbladen

bedrijfsbladen