loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Nieuwe directeur zet Vastgoedproductie op koers

Gepubliceerd augustus 2008 in Issue, het extern magazine van WoonFriesland

Tekst: Loek Mulder Het bedrijfsonderdeel Vastgoedproductie van WoonFriesland heeft per 1 juni een nieuwe directeur: Menso Oosting (33). Het bedrijfsdeel heeft een turbulente tijd van reorganisaties en herpositionering achter de rug. De rust is inmiddels weergekeerd, het huis staat stevig op de fundamenten en het is aan Oosting de koers van Vastgoedproductie verder uit te zetten.

Niet op de bouwplaats

Oosting is nu dus het gezicht van Vastgoedproductie. Toch zal zijn rol zal vooral achter de schermen zijn, benadrukt hij. "Daarmee vervul ik niet de traditionele rol zoals de partijen misschien gewend zijn", licht Oosting toe. "Ik ben geen prototype directeur Vastgoedproductie. Ik ben minder technisch en meer bedrijfseconomisch georiënteerd. Ik zal niet met pennen en tekeningen op de bouwplaats te vinden zijn, mijn rol is sturend."
Omdat Oosting zich minder zal richten op operationele en meer op strategische zaken en beleid in het algemeen, zal hij voor aannemers, architecten en andere partijen op uitvoerend niveau niet langer het aanspreekpunt zijn. Oosting: "Uiteraard spreek ik op conceptueel niveau wel met die partners over zaken als een soepele en snelle projectrealisatie. Maar voor de projecten zelf zijn drie projectmanagers uit de regio degenen met wie ze zullen overleggen. En ik ben ook geen superprojectleider. De managers in de regio hebben de bevoegdheden op projectniveau. Dat is voor de buitenwacht ook veel helderder."

Verbeterslag

"Vastgoedproductie is in de voorbije jaren sterk geprofessionaliseerd", zegt Oosting. Een andere belangrijke wijziging, onderstreept Oosting, is dat de ideeën om de ontwikkelafdeling van Vastgoedproductie een meer zelfstandige rol te laten vervullen zijn losgelaten. De binding met de rest van de corporatie is nu verstevigd. "In de nieuwe structuur van WoonFriesland wordt Vastgoedontwikkeling beschouwd als een essentieel onderdeel van de organisatie", aldus Oosting. "Vooral ook omdat het via de bouw van bijvoorbeeld gezondheidscentra en multifunctionele centra een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke doelstellingen van WoonFriesland."

Ogen en oren

Het andere onderdeel van Vastgoedproductie, Service en Onderhoud, heeft een vergelijkbaar proces doorgemaakt. De afdeling zou worden verkocht, maar ook dat voornemen is verlaten. Een goede zaak, stelt Oosting: "Die afdeling is in verband met de klanttevredenheid van enorm strategisch belang. Onze mensen in de servicebus zijn onze ogen en oren in de wijken. In ons streven naar de communicatie met klanten op een hoger plan te brengen is dit een belangrijk instrument."

Focus

De voorbije tijd is hard gewerkt aan verbetering van processen en interne organisatie van Vastgoedproductie. In een gespreid bedje kwam Oosting echter niet terecht. "Veel zaken zijn inmiddels goed geregeld", verklaart hij. "Dat neemt niet weg dat er zeker nog het een en ander te verbeteren valt." Zo dient de realisatie van vastgoedprojecten volgens Oosting nog meer volgens vastomlijnde procedures te gebeuren. Oosting: "Er moet meer focus zijn op planning en control, het risicomanagement van projecten en de monitoring van kwaliteit."

categorie: bedrijfsbladen

bedrijfsbladen