loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Onafhankelijk adviseur is witte raaf

Gepubliceerd oktober 2008 in De Ondernemer, de zakenbijlage van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant

Tekst: Loek Mulder Veel financieel adviseurs noemen zich 'onafhankelijk'. Slechts een handjevol is het ook daadwerkelijk, zegt Frans Nieuwhof, medeoprichter van de Vereniging Onafhankelijke Financiële Planners (VOFP).

"Je moet wel een beetje gek zijn", zegt Frans Nieuwhof uit Berlikum over zijn werkwijze. Nieuwhof werkt niet op provisiebasis maar hij declareert uren. Daarmee is hij in het financiële advieswereldje een witte raaf, want vrijwel alle adviezen over hypotheken, lijfrentepolissen, verzekeringen of andere financiële producten worden gegeven door adviseurs die een financieel belang hebben bij de verkoop van een product. En daarmee, schat Nieuwhof, verdient een adviseur al gauw een keer of drie zoveel als met werken op grond van een uurtarief. Nieuwhof: "Ik zal hier niet rijk van worden, maar ik hou er wel een goed gevoel richting mijn klanten aan over."
Het wijdverbreide provisiesysteem dient volgens de Friese financieel adviseur niet de belangen van klanten. "De beloningen die tussenpersonen ontvangen staan in geen verhouding tot de prestaties die ze ervoor leveren", vindt hij. Een ander bezwaar dat Nieuwhof noemt is dat niet inzichtelijk is hoeveel een financieel tussenpersoon aan provisie ontvangt. Al komt daar binnenkort wel verandering in als per 1 januari 2009 ook die beloningen op offertes vermeld moeten worden. Banken en verzekeraars zijn nu al verplicht de kosten verbonden aan afsluiten van polissen te vermelden.
Nieuwhof zegt dat het provisiesysteem tot uitwassen leidt. "De voorbeelden zijn schrijnend", zegt hij. "Een ondernemer wiens lijfrentepolis vrijviel en het bedrag van 134.000 euro in nieuwe vervolgpolis wilde stoppen, zag zijn kapitaal in waarde dalen tot 121.000 euro. Alleen door provisies en kosten op de nieuwe polis. Schandalig noem ik dat."
Uit onvrede over dit systeem richtte Nieuwhof in 2002 met een aantal gelijkgestemden de VOFP op, een vereniging met nu enkele tientallen leden. "Wij willen roomser zijn dan de paus", legt hij uit. "Niemand van ons is afhankelijk van provisies. Wij verkopen geen producten, we geven slechts adviezen." Met het advies kan Nieuwhofs klant naar de bank gaan om polissen of verzekeringen af te sluiten. VOFP'ers werken ook samen met kantoren wel financiële producten verkopen, maar de provisies hierop terug storten in de verkochte producten. Dat vertaalt zich in een lagere premie of het levert een hogere eindopbrengst op.
Tal van adviseurs noemen zich volgens Nieuwhof ten onrechte onafhankelijk. "Ik heb daar nogal eens strijd over", aldus Nieuwhof. "Het betreft de adviseurs werkzaam bij banken of verzekeraars. Ze noemen zich onafhankelijk omdat ze uit veel producten kunnen kiezen. Maar uiteindelijk zullen ook zij meestal niet de verleiding kunnen weerstaan te kiezen voor het product met de hoogste provisie."
Nieuwhof zelf werkt hoofdzakelijk voor ondernemers. "Die hebben vaak iemand nodig die hen wakker schudt", zegt Nieuwhof over de wijze waarop veel eigen bazen hun financiële zaken hebben geregeld. "Ze hebben hun pensioen vaak niet goed voor mekaar, ze betalen teveel voor hun arbeidsongeschiktheidsverzekering, testamenten zijn veelal niet actueel en ook de huwelijkse voorwaarden zijn vaak niet aangepast aan de actuele situatie."
Het is dankbaar werk, aldus Nieuwhof. Menig ondernemer is zich er wel van bewust dat hij iets moet doen aan de financiële privé-situatie, maar tijd om er echt even voor te gaan zitten ontbreekt nogal eens. Nieuwhof: "Veel ondernemers zijn er onvoldoende mee bezig. Maar als er eenmaal een samenhangend plan ligt, waarin rekening is gehouden met toekomstige omstandigheden, zijn ze er altijd erg gelukkig mee. Ik heb alleen maar blije ondernemers in portefeuille."

Naam: F. Nieuwhof Financiële Planning
Plaats: Berlikum
Opgericht: 2001
Aantal werknemers: 3
Omzet: Voldoende om van te leven
Winst: Zie bij omzet

 

 

Strenge gedragscode voor VOFP-leden

Door de Consumentenbond worden de leden van de VOFP aanbevolen als de enige echte onafhankelijke financieel adviseurs. De VOFP-leden werken veelal zelfstandig of bij een klein advieskantoor. Planners kunnen pas lid worden als ze zijn gecertificeerd door de
branchevereniging Federatie Financiële Planners. Voor de VOFP-leden geldt een gedragscode waarin staat dat ze geen financiële producten of diensten mogen verkopen. Ze mogen zelfs geen vergunning voor verkoop van verzekerings- of beleggingsproducten hebben. Ook mag de onderneming van de planner niet deels of geheel in handen zijn van een financiële instelling.

categorie: bedrijfsbladen

bedrijfsbladen