loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Ongewenste rust en ruimte in Blauwestad

Gepubliceerd in het AD in december 2008

Loek Mulder | Blauwestad Er was gerekend op honderden kopers voor de royale woningen in Blauwestad, het gedurfde woningbouw- en natuurproject in Oost-Groningen. Maar de belangstelling valt tegen. Dit jaar gingen er slechts negen kavels van de hand.

In een landschap waar modder, wind en water heersen staan her en der verspreid plukken huizen. Shovels en kranen bewerken het land en voor sommige woningen staan busjes van - vooral Duitse - bouwers, stucadoors en andere werklieden. Maar wat hier vooral overheerst is de leegte.

De verkopen in het prestigieuze Blauwestad-project, gesitueerd boven Winschoten, lopen hopeloos achter op de planning. Van 2005 tot 2015 zouden hier 1500 vrijstaande woningen verrijzen rond een kunstmatig aangelegd meer. De helft van alle woningen zou verkocht worden aan welgestelde westerlingen op zoek naar rust en ruimte. Maar die en ook kopers uit de regio zelf, blijven weg en nu strompelt het paradepaardje van de Groninger bestuurders kreupel voort.
In drie jaar tijd zijn er hooguit 150 huizen gebouwd. ,,We hadden het ons iets anders voorgesteld", zegt een woordvoerder van de provincie Groningen. Met in het achterhoofd de ongunstige economische situatie en de verslechterende woningmarkt, maakt de provincie zich zorgen over het verdere verloop van het project, erkent de woordvoerder.

De Wei is een van de vijf woongebieden van Blauwestad en het is het enige plekje waar twee straten voor zeker driekwart gereed zijn. Benno Analbers en zijn vrouw waren er de eerste bewoners. ,,Het is vervelend dat er zo weinig wordt verkocht", zegt Analbers, die in 2006 vanuit Twente naar Groningen toog. ,,Negen kavels in een heel jaar is natuurlijk belachelijk weinig. Toch is het algemeen gevoel hier dat het wel goed komt met Blauwestad, het zal alleen wel wat meer tijd kosten. En ondertussen wonen wij hier prima." Wie je ook vraagt, het is telkens hetzelfde verhaal: jammer dat de verkoop tegenvalt, maar wij genieten van het uitzicht en hebben het hier uitstekend naar onze zin.
Naast de kopers hebben ook de bouwers vertrouwen verloren in de ontwikkeling van Blauwestad. Zowel Ballast Nedam als BAM trokken zich vorig jaar terug uit de Ontwikkelmaatschappij Blauwestad omdat ze de risico's te groot vonden. Directeur Willem Koop van Geveke Ontwikkeling, de enig overgebleven projectontwikkelaar, wil niks zegen over de weinig bemoedigende verkopen.

Ook directeur Jan Postema van de Blauwestad-projectorganisatie weigert commentaar. Wel heeft hij deze week de huidige Blauwestad-bewoners een brief gestuurd waarin hij de onrust sust. 'Ons vertrouwen in het welslagen van onze prachtige en unieke Blauwestad is niet verminderd en zal dat ook nooit doen', schrijft Postema.
'Zie je wel', roepen de tegenstanders van het project nu in koor, wat we voorspelden over de onverkoopbaarheid van de huizen komt nu uit. "Men schuift het af op de economische crisis, maar dat is onzin. Het liep ook al niet toen de economie er nog goed voorstond", zegt Hans Heres, gemeenteraadslid namens de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) in de gemeente Reiderland. Zijn geestverwant Engel Modderman van de raadsfractie van de Verenigde Communistische Partij (VCP) in Scheemda vreest dat nu de bevolking de dupe wordt. ,,Er zijn miljoenen geïnvesteerd. Dat geld wordt niet terugverdiend. Reken maar dat de mensen hier de rekening daarvoor zullen betalen."

Tot nu toe

1989: Eerste plannen voor Blauwestad, bedacht door een architect en een raadslid uit Scheemda.
2001: Definitief plan voor 1500 woningen, een meer van 800 hectare en 350 hectare natuur. Provincie Groningen en drie Oost-Groningse gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland investeren 100 miljoen euro in grondaankoop en aanleg infrastructuur.
2004: Graafwerkzaamheden beginnen.
2005: Koningin Beatrix laat het eerste water het meer instromen, eerste kavels in de verkoop.

categorie: diepgravend

diepgravend