loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Balen van winnende foto

Gepubliceerd op 15 januari 2009 in het AD

Loek Mulder | Drachten

Wanneer Anne Steendam uit Drachten zelf in de kinderjury van de nieuwsfoto van het jaar had gezeten, was er beslist een andere winnaar uit de bus gekomen. Hoezo een bijzondere foto? Zo vraagt de nuchtere 12-jarige basisscholiere zich af. Staat ze daar hulpeloos met haar betraande gezicht tot haar middel in het verraderlijke drijfzand. En juist die foto van fotograaf Maurice Hamming is door de kinderjury van de jongerenkrant Kidsweek en Villa Zebra gekozen tot Nieuwsfoto van het jaar.

,,Waarom heeft de jury niet iets grappigs of een echt mooie foto gekozen", zegt ze bozig.
Nou vooruit, het is wel aardig van de kinderen in de jury dat ze zoveel medeleven tonen, maar om eerlijk te zijn heeft ze er de balen van. Het was een heel vervelend en doodeng half uur dat ze januari vorig jaar beleefde, daar op die zandbult waar ze met haar vriendinnen aan het spelen was. Al de nare herinneringen komen weer naar boven, nu er opnieuw zoveel aandacht voor de foto is. En bovendien: ,,Ik vind dat ik er heel erg lelijk op sta." Ook de fotograaf krijgt er van haar van langs, want die had immers best een foto kunnen schieten op een moment waarop ze wat minder huilerig en dramatisch keek.
Het was in elk geval enorm griezelig, ,,Ik dacht dat ik er nooit meer uit zo komen", weet ze nog goed. Toen bleek dat Anne zichzelf onmogelijk kon bevrijden, waarschuwden haar vriendinnen voorbijgangers, waarna de hulpoperatie op gang kwam. Anne werd met veel moeite uitgegraven en moest wegens onderkoeling een paar uurtjes naar het ziekenhuis.
De volgende dag was ze het incident eigenlijk alweer vergeten, totdat bleek dat de aangrijpende foto en beelden van haar overal op voorpagina's van kranten en op televisie werden vertoond. ,,Wat een drukte allemaal", zegt ze. ,,Ik vond het nogal overdreven. Het liep toch goed af?" En nee, nog eens op de foto voor de krant wil ze niet. Die ene keer was meer dan genoeg.

categorie: nieuws