loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Brand dompelt Workum in rouw

Gepubliceerd op 16 december 2008 in het AD

Loek Mulder | Workum

Bij een woningbrand in Workum zijn de zusjes Julia (7) en Lisa (9) omgekomen. Het heeft stadje in het hart getroffen. "We zijn twee kinderen kwijt."

Het verdriet is te groot bij de mensen aan de Mouterij, de straat waar zondagavond rond elf uur de brand uitbrak. Bewoners klitten samen achter het rood-witte lint, maar gesproken wordt er nauwelijks. Met tranen in de ogen staren ze zwijgend naar de verkoolde resten van de gele houten woning. Ze lijken geen woorden te kunnen vinden voor de rampspoed die de familie Troelstra en het vierduizend inwoners tellende Friese stadje heeft getroffen. ,,Verschrikkelijk", zegt een mevrouw zachtjes. ,,Het is niet te bevatten. We zijn er helemaal kapot van."
Het drama dat zich zondagavond in de welgestelde nieuwbouwwijk in Workum afspeelt, snijdt door de ziel. Het hele gezin Troelstra is al in slaap als, vermoedelijk door kortsluiting in een wasdroger, brand uitbreekt op de bovenverdieping. Terwijl de vader en moeder zich samen met hun vierjarige tweeling ternauwernood in veiligheid weten te brengen, grijpt het vuur zo snel om zich heen dat de slaapkamers van de twee oudere kinderen niet meer bereikt kunnen worden.
Volledig in paniek doet de vader, geholpen door enkele buurtbewoners, nog een poging bij de meisjes te komen. Omdat de trap al is ingestort en het vuur zich snel verder verspreidt, kunnen de omstanders slechts toekijken hoe het hele huis door de vlammen wordt verteerd. En als de brandweer er eenmaal is, kan ook die door de vuurzee nog slechts één slaapkamer in, waar de dochters niet worden aangetroffen.
,,Het was een regelrecht inferno", zegt een eveneens aangeslagen burgemeester Hans Boekhoven van de gemeente Nijefurd. Hij is tot diep in de nacht op de rampplek gebleven en heeft het verslagen echtpaar Troelstra naar een opvangplek begeleid. ,,Het laat zich raden hoe dat was, de mensen waren totaal kapot." Ook de brandweerlieden die Boekhoven na afloop van het blussen bezocht, waren zwaar aangeslagen, zegt de burgemeester. ,,Het was allemaal nogal heftig." Op het gemeentehuis is een condoleanceregister geopend en voor buurtgenoten die hun hart wilden luchten, organiseerde de gemeente samen met politie en Slachtofferhulp gisteravond een bijeenkomst.
De ondernemersfamilie Troelstra stond volop in het leven, zegt directeur Jan Volbeda van de basisschool It Finster in Workum. Vader Troelstra was eigenaar van een it-bedrijf en computerzaak in Sneek en het gezin was betrokken bij de school en vaak actief bij buitenschoolse activiteiten. Alle vier de kinderen van het gezin gingen naar It Finster. Julia zat er in groep vier en Lisa in groep 6. De vierjarige tweeling zat in groep 1. De verslagenheid op school is met geen pen te beschrijven, zegt Volbeda over de gevoelens onder leerlingen, ouders en personeel.
,,Er heerst ongeloof, onmacht, onbegrip en heel veel emotie." Volbeda zelf kan het ook
niet bevatten dat die 'schatten van kinderen' nooit meer terug zullen komen. De lessen op school gingen gisteren gewoon door, vooral om de kinderen de gelegenheid te geven het branddrama te verwerken. Op school is ook een herdenkingsplek ingericht waar kinderen iets persoonlijks kwijt kunnen.

categorie: nieuws