loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Cafebazen in tranen in de rechtbank

Gepubliceerd in het AD op 3 juli 2009

Loek Mulder | Leeuwarden / Groningen

Een bredere grijns als die van eigenaar Jeroen Sannes van het Groningse café Kachel is nauwelijks voorstelbaar. Hij parkeert zijn auto voor de stoep van zijn kroeg, stapt uit en steekt zijn armen de lucht in. ,,Superblij", is hij met de uitspraak van het Leeuwarder gerechtshof. Dat sprak hen gisteren vrij van overtreding van het rookverbod.
Het bier vloeit rijkelijk uit de pomp en Jeroen en zijn broer Ronald, mede-eigenaar van café Kachel, worden bedolven onder de felicitaties. ,,Kippenvel, man", zegt een gast die een high-five aan Ronald uitdeelt. Een vrouw die voor de kroeg langsfietst, steekt haar duim in de lucht. ,,Joooh, geweldig!", roept ze in het voorbijgaan.
De hele kroeg loopt over van bier, blijdschap en opluchting. Al zijn de asbakken nooit van de bar geweest in café Kachel, ze kunnen er nu in elk geval legaal blijven staan. ,,De rechtbank heeft ons weer een toekomst gegeven", vat Jeroen het hele gebeuren samen.
De t-shirts om de overwinning te vieren lagen al klaar. 'Het rookbeleid kan de kachel in', staat erop, voor wie nog mocht twijfelen aan de vechtlust van de kroegbazen. ,,Ik ben ontzettend blij dat we de strijd zijn aangegaan", zegt Ronald. In februari bestrafte de rechtbank in Groningen hem en zijn broer met een boete van 1200 euro. Ze vochten de uitspraak aan. ,,Eigenlijk konden we ook niet anders", legt Ronald uit. ,,We hadden de keus tussen een faillissement of een procedure beginnen." Die boete hebben ze trouwens nooit betaald en dat hoeft nu helemaal niet meer. Eerder al sprak het gerechtshof in Den Bosch het Bredase café Victoria vrij, evenals Kachel ook een kleine horecagelegenheid zonder personeel.
Het vreugdefeest begon gisteren al in de rechtbank in Leeuwarden. Kroegeigenaren die vanuit het hele land waren toegestroomd om steun te betuigen aan de gebroeders Sannes, barstten in juichen uit toen de rechter met de deur in huis viel door te zeggen dat hij café Kachel niet schuldig achtte aan schending van het rookverbod. Ronald: ,,Ik heb maar één woord gehoord: vrijspraak. Van de rest van het verhaal heb ik nauwelijks iets meegekregen."
De emoties liepen tijdens en na de zitting hoog op. Breedgeschouderde kroegbazen die elkaar in de armen vielen en hun tranen niet konden inhouden. ,,Geen wonder toch", aldus Jeroen Sannes. ,,De uitspraak heeft voor hen een geweldige impact. Voor veel mensen is hun kroeg alles wat ze hebben. Voor de hele Nederlandse horeca is dit een geweldige overwinning."
Al lieten de broers Sannes zich gisteren niet meer de sfeer verpesten, toch knaagt er onzekerheid. Want het openbaar ministerie kan nog in cassatie gaan tegen het laatste vonnis en minister Klink heeft een wetswijzing aangekondigd, mocht zijn besluit het roken te verbieden worden aangetast. ,,Het zal wel, maar ons pakt hij niet meer", denkt Ronald Sannes.

categorie: nieuws