loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

CDA wil misbruik dementerenden aanpakken

Gepubliceerd in het AD in april 2009

Loek Mulder Groningen - Controle op mentoren en curatoren van dementerenden en andere wilsonbekwamen moeten flink worden aangescherpt. Het CDA-Tweede Kamerlid Ine Aasted Madsen vindt dat daarvoor een Raad voor Meerderjarigenbescherming moet komen, vergelijkbaar met de Raad voor de Kinderbescherming. Die raad kan de macht van mentoren en curatoren inperken.

 

Wanneer dementerenden en andere wilsonbekwamen slachtoffer van misbruik of verwaarlozing zijn, en er is een mentor of curator bij betrokken, zijn er nauwelijks mogelijkheden zijn deze tot de orde te roepen. "Dan moet de familie van de dementerende bewijs leveren", aldus Aasted Madsen. "Dat bewijs staat in het dossier en dat mag alleen door de curator worden ingezien."
Juridische middelen om dementerenden te beschermen zijn er volgens Aasted-Madsen nauwelijks. ,,Meerderjarigen zijn net zo afhankelijk van zorg als kinderen, je moet ze daarom op dezelfde manier beschermen."
Aasted-Madsen komt met haar plan naar aanleiding van een conflict tussen de familie van een dementerende Groninger en de vriendin van de man. De familie beticht de mentor ervan de zorg voor de man slecht te behartigen. De mentor is er volgens de familie tevens verantwoordelijk voor dat het contact met hun dementerende vader en broer volledig verbroken is.
Aasted-Madsen wil van de minister van Justitie opheldering over hoe het in deze zaak zover heeft kunnen komen. Ze wil weten of de minister iets ziet in aanscherping van controle op mentoren en curatoren. ,,Als er een instantie was geweest om de acties van de mentor te toetsen, dan had die de situatie kunnen beoordelen."
Volgens het kamerlid komen soortgelijke situaties, waarbij de familie buitenspel wordt gezet regelmatig voor. Ook kan bijvoorbeeld een mentor vanuit een verpleeghuis, het belang van de verzorgingsinstelling voorop stellen.
Alzheimer Nederland juicht het idee van het Tweede Kamerlid toe. Klagers kunnen naar de rechter stappen, zegt Eveline Heiting van de stichting. ,,Maar de verantwoording van een mentor is moeilijk te toetsen", aldus Heiting. Het mentorrapport kan bovendien sterk gekleurd zijn, meent Alzheimer Nederland. ,,Bij een curator ligt dat iets anders. Dat gaat over cijfers en is redelijk objectief." Vanwege privacybescherming kan familie de rapporten echter meestal niet inzien.
Het Mentorschap Netwerk Nederland, een organisatie van een reeks regionale stichtingen, is eveneens voorstander van een betere kwaliteitsborging. ,,Wij zijn een jonge organisatie en werken aan een eigen normering", verklaart directeur Nico Heinsbroek. ,,Wij vinden het prima dat de Tweede Kamer er tevens aandacht aan schenkt." Een uniforme klachtenregeling ontbreekt vooralsnog. Volgens Heinsbroek is het aantal klachten overigens niet groot. ,,Als er klachten zijn dan betreft het veelal situaties waarin een mentor vanuit de familiekring is benoemd."

KADER
Een mentor is een wettelijk vertegenwoordiger van iemand die wilsonbekwaam is, zoals een dementerende of iemand met een geestelijke handicap. Een mentor - vaak een familielid - wordt aangesteld door de kantonrechter en houdt zich bezig met de zorg voor zijn cliënt. De rechter kan daarnaast ook een bewindvoerder benoemen. Die behartigt de financiële zaken. Ook dat kan door een familielid of een bekende worden gedaan.

categorie: nieuws