loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

God moet waken over graafwerk onder Eems

Gepubliceerd in het FD 27 januari 2008

Willem van Reijendam | Rysum

Een reusachtige stalen mol ligt in het Duitse gehucht Rysum klaar voor een lange reis onder de rivier de Eems, tussen Noord Duitsland en Groningen. Als hij weer boven de grond komt ligt er een betonnen tunnel waarin opdrachtgever Gasunie een nieuwe gasleiding legt. Daarna wordt de vier kilometer lange tunnel weer volgestort.

Maar voor het zover is moet er een jaar worden gegraven en gebouwd. Gevaarlijk werk waar, zoals gebruikelijk in de mijn- en tunnelbouw, Gods zegen bij wordt afgeroepen. Dat gebeurde gistermiddag in aanwezigheid van bestuurders, bouwers en andere betrokkenen. De Duitse dominee en de Nederlandse priester vulden elkaar daarbij perfect aan. Een katholiek is niet afkerig van het inzegenen van apparaten, zoals automobielen en, in dit geval, een graafmachine. Een protestant beperkt zich wat stijfjes tot het vragen van Gods hulp bij het werk zelf. Een beeld van St Barbara, al sinds de Middeleeuwen beschermheilige van gewroet onder de grond, werd aangeboden aan de bouwers, die zich nu veilig moogen wanen. Het wijwater van de pastoor werd vervolgens feestelijk weggespoeld door een grote fles champagne.

Het nu gezegende apparaat is speciaal voor dit project ontwikkeld door BAM Combinatie Eemstunnel. Het boorrad van de machine moet zich door diverse grondsoorten heenwroeten, harde en zachte klei, zand en zwerfkeien die wel twee meter groot kunnen zijn.

De tunnel is een voor Gasunie uniek project dat past in een groot masterplan, het Noord -Zuidproject, om het leidingennetwerk in Nederland aan te passen aan de groeiende vraag naar transportcapaciteit. Daarbij wordt in totaal 500 km nieuwe leiding in Nederland aangelegd, een investering van ruim € 1,5 mrd. Het bedrijf heeft uit milieu-overwegingen gekozen voor een betonnen tunnel onder de rivier in plaats van een leiding die de bodem van de Eems zou verstoren. Duur, maar het kan wel uit, zegt bestuursvoorzitter Marcel Kramer: ‘Wij verwachten bijvoorbeeld dat er veel meer Noors gas naar de rest van Europa gaat stromen. Deze leiding is aantrekkelijk voor de Noren omdat het gas dan nog veel kanten op kan.' Gasunie verwacht dat deze leiding, als onderdeel van het hele Noord - Zuid project de positie van Nederland als ‘gasrotonde' in Europa verder zal versterken.

categorie: nieuws