loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

HIV-slachtoffers beleven nachtmerrie

Gepubliceerd in het AD op 16 oktober 2008

HIV-slachtoffers beleven nachtmerrie

Loek Mulder

Groningen

Het drietal loog over hun hiv-besmetting, ze bedrogen en manipuleerden hun slachtoffers. Ze lokten ze in de val met mooie praatjes op de chat. En dan sloegen de verdachten in de Groningse hiv-zaak toe, beroofden de mannen van hun wil en misbruikten hen op de macabere seks- en bloedparty's. Het ging hen slechts om één ding, concludeerde de Groningse officier Marcel Wolters: hiv verspreiden.
Vijftien jaar gevangenisstraf eiste Wolters op de derde dag van de geruchtmakende hiv-zaak daarom tegen verdachten Peter M. (50) en Hans J. (35). Omdat in de meeste gevallen Willem D. (49), de partner van Peter M., slechts medeplichtig was en niet actief meedeed aan het besmetten, viel de strafeis tegen hem lager uit: acht jaar cel. ,,Hoe je ook denkt over seksparty's", zei Wolters. ,,En hoe je ook denkt over homoseks, de slachtoffers in deze zaak zijn op een verschrikkelijke wijze behandeld, nota bene door mede-homoseksuelen. Dat steekt misschien nog wel het meest." Volgens de officier is zeker zeven keer besmet bloed bij gedrogeerde slachtoffers ingespoten.


Maar wat voor straf hij ook zou eisen, niets zal kunnen compenseren wat de met hiv besmette mannen is aangedaan, zei de officier. Want de levens van de slachtoffers zijn volledig verwoest, zo bleek ook wel uit de aangrijpende verklaringen van een aantal van de getroffen mannen. Ze zijn woedend, bang en machteloos. Bovendien zijn ze vaak ziek en beroerd van alle medicijnen. Werken lukt hen vaak niet meer.
De meesten van hen werden in 2006 plotseling ernstig ziek, na een bezoek aan een van de seksfeesten. Een acute hiv-besmetting bleek veelal de oorzaak. ,,Ik vroeg alleen maar: 'Hoe lang heb ik nog te leven?'", las de rechter voor uit het relaas van slachtoffer R. ,,Ik zou mijn kinderen niet zien opgroeien. Mijn hele toekomstbeeld lag in duigen. Ze hebben me te pakken, de rest van mijn leven."


Een ander liep na de besmetting een ontsteking op aan de hersenstam, die zijn hele denkvermogen uitschakelde. Uit kinderboekjes moest hij weer leren lezen. ,,Ik keek naar een broodje, maar zag geen verband met eten. Ik kon een dag naar een sigaret kijken, maar niet weten wat ik ermee moest."
De verdachten hoorden het allemaal onbewogen aan. Zij verantwoordelijk? Onzin vindt het drietal. Hun sekspartners hebben de besmettingen aan hun eigen seksueel overactieve leven te danken, vinden ze. En al zien geestesdeskundigen bij verdachte Hans J. aanwijzingen voor een persoonlijkheidsstoornis, de officier acht ze alle drie volledig toerekeningsvatbaar voor hun daden. Vandaag gaat het proces verder en komt de verdediging aan bod.

categorie: nieuws