loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

HIV-verdachten zochten partners voor ruige sex

Gepubliceerd in het AD op 13 oktober 2008

HIV-verdachten wilden partners voor ruige onveilige seks

Loek Mulder

Groningen

De drie verdachten in de Groninger hiv-zaak waren erop uit een club van met hiv-besmette mannen rond henzelf te verzamelen. Daarmee zouden de drie homo's Peter M., Willem D. en Hans J. zich onbeschermd en ongeremd seksueel kunnen uitleven. Maar dat ze iets te maken hebben met de hiv-besmettingen die de slachtoffers in de zaak hebben opgelopen, dat wordt door twee van de drie verdachten stellig ontkent. ,,Onveilige seks? Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor", zei Willem D. voor de rechtbank in Groningen.


Op de chatsites waar de drie mannen hun contacten zochten, gaven ze telkens aan dat bare en safe, veilige en onveilige seks, allebei kon. Het was niet de bedoeling mensen te lokken en vervolgens onveilig met hen te vrijen of bloed in te spuiten, zei Peter M. ,,Wij waren juist heel open over onze bedoelingen", aldus M. ,,Mensen kozen zelf om mee te doen met onveilige seks." Vooral vanwege de spanning, denkt hij.
Op een reeks adressen in stad en provincie Groningen organiseerden ze orgieën, van seks, drank en drugs waarvan de invulling de fantasie vaak te boven gaat. Zonder zichtbare schaamte vertelden de drie mannen over fistfucking, seks met bloed en plas- en poepseks. De verhalen over de feestjes deden eind 2005 de ronde in Groningse homokringen. Peter M: ,,Mensen nodigden zichzelf uit. Iemand die bij ons vertrok naar de ontmoetingsplek in het het Stadspark, vertelde daar over wat er in ons huis gaande was en kort daarna stonden er allemaal vreemde mensen bij ons in de kamer. Wij waren niet actief, het was juist andersom."


Gaandeweg groeide volgens Hans J. het idee anderen te besmetten. Een plan dat afkomstig was van Peter M., volgens J. ,,Schokkend dat soort verhalen", reageerde Peter.
Hans J. legt meer belastende verklaringen af voor zijn medeverdachten, vooral over het inspuiten met bloed. Dat is volgens Hans J. bewust gedaan om het hiv-virus op anderen over te dragen. Zowel Peter M. als Wim D. ontkennen dat.
Die beide verdachten ontkennen meer zaken. Zo zeggen ze nooit anderen met de 'verkrachtingsdrug' GHB te hebben gedrogeerd, door dit in drankjes te mengen. Meerdere slachtoffers zeggen dat ze delen van de avonden kwijt zijn en vaak hondsberoerd wakker werden. Maar de verdachten zeggen dat dat komt doordat vrijwel alle slachtoffers zelf stijf stonden van de pillen en de drank die ze namen. ,,Ik heb nooit gezien dat mensen zowat in comateuze toestand waren", verklaarde Peter M. ,,Suffig ja, of in slaap. Maar dat was van de vermoeidheid en de seks, drank en drugs."
Op de zitting kwam ook een brief van Hans J. ter sprake. In de brief, die Hans J. naar zijn zeggen onder dwang van Peter M. heeft geschreven, staat dat hij Peter M., 'zijn meester', bewust heeft besmet. Ook schrijft hij over de seksslachtoffers: ,,De klootzakken hebben gekregen waar ze om vroegen. Yeah!"

categorie: nieuws