loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

IJsclubs vechten om schaatsprimeur

Gepubliceerd in het AD op 23 dec 2008

Loek Mulder | Noordlaren

Ook al is het buiten nog bijna tien graden boven nul, onder de ijsbaronnen van de ijsclubs in Noordlaren, Veenoord en Haaksbergen is de schaatskoorts al uitgebroken. Nu wordt voorspeld dat na de kerst op natuurijs kan worden geschaatst, hebben de besturen van de clubs rond de potkachel in de kantine de koppen bij elkaar gestoken en de strategie besproken. Want ze willen allemaal als eerste hun wedstrijd organiseren.
Het bloedserieuze gevecht om de primeur van de eerste schaatsmarathon, is bijna nog spannender dan de schaatswedstrijd zelf, zegt Wim Roetenberg van de ijsclub IJSCH in Haaksbergen. Die club is de nieuwkomer in het circuit. Tot vorig jaar ging de strijd altijd tussen het Groningse Noordlaren en het Drentse Veenoord. Zowel in januari 2007 als in december van dat jaar ging Haaksbergen echter met de titel aan de haal, vooral omdat het plaatsje het geluk had in een uitstulping van een koufront te liggen. ,,We worden al zenuwachtig", zegt Roetenberg. ,,Aan twee nachten met acht graden vorst hebben we genoeg." Dan is de vijf centimeter water op de 400 meter lange geasfalteerde skeelerbaan van IJSCH, volgens Roetenberg keihard bevroren.
Twee nachten? Volgens Jan Baarslag van het rivaliserende Veenoord is daar één nacht van min vijf tot min tien al genoeg om de vereiste dikte van drie centimeter te halen. De baan, waar 's zomers speedwaymotoren op racen, is net vorige week geëgaliseerd. ,,Het kan heel snel", stook Baarslag het vuurtje op. ,,De giertanks staan gereed om het water uit te rijden. Het wachten is op koning winter."
Ook in Noordlaren liggen de draaiboeken klaar, zegt Willem Bazuin van IJsclub De Hondsrug. De geluksfactor zal de winnaar aanwijzen, zegt hij. ,,Het hangt ervan af waar de vorst het strengst is", aldus Bazuin. ,,Moeder natuur moet het doen."

 

 

categorie: nieuws