loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Intelligente meterkast biedt grip op energieverbruik

Gepubliceerd in Ondernemen in het Noorden, de zakenbijlage van het DvhN en de LC , december 2011

Je moet maar durven, in deze crisistijd een bedrijf opzetten. Het vergt niet alleen moed, maar ook inzicht in de markt. Wie zijn deze ware entrepreneurs? Een serie over ondernemers die tegen de stroom op durven te roeien. In de tweede aflevering: Metsens uit Assen, bedenker van een slimme meterkast.

Intelligente meterkast biedt grip op energieverbruik

tekst: Loek Mulder

Op de dag dat de Amerikaanse zakenbank Lehmann Brothers viel, richtten vader en zoon Van Paridon het bedrijf Metsens op. Waar de ineenstorting van de megalomane bank in september 2008 de lont in het kruitvat van een economische crisis bleek te zijn, begon Metsens juist aan haar periode van groei.

Al konden de Van Paridons moeilijk bevroeden dat het bankroet van Lehman en de daaropvolgende bankencrisis tot een economische neergang zou leiden die ook nu nog voortwoekert, zeker is wel dat het bedrijf voortdurend met de gevolgen ervan wordt geconfronteerd. Het maakte de eerste levensjaren van het bedrijf er niet eenvoudiger op, zegt Iben van Paridon (30). Samen met zijn vader is hij aandeelhouder van Metsens. Door het bevriezen van de leningenmarkt was het bijvoorbeeld moeilijk om aan geld te komen. "De crisis heeft de situatie compleet veranderd", aldus Van Paridon junior. "Voorheen sloot een bedrijf gewoon een lening af, investeerde het geld en zag dan wel wat het opleverde. Nu worden alleen maar heel voorzichtig kleine investeringsstapjes genomen."
Van lenen heeft Metsens in de eerste twee jaar maar helemaal afgezien. "We hebben bewust lang gewacht, tot we onszelf volwassen genoeg vonden", legt Van Paridon uit. Vorig jaar togen ze met hun volgroeide businesscase naar de NOM en de Rabobank. Beide bleken bereid te participeren in de Asser onderneming.
Toch zit er ook een zonnige zijde aan de crisis, die immers kostenbewustzijn stimuleert en de aandacht voor energiebesparing en duurzaamheid heeft versterkt. Juist die elementen hebben de interesse voor de intelligente meterkast van Metsens goed gedaan.

U wist het misschien nog niet, maar u heeft een bijzonder domme meterkast. Of beter: het energie- en waterbedrijf bezitten die weinig snuggere meters in de kast, want zij zijn veelal de eigenaar en laten u daarvoor betalen. Zowel de elektriciteits-, gas- als watermeter doet niks anders dan hoeveelheden meten. De meterkast die door Van Paridon is ontwikkeld daarentegen, is verrijkt met software die inzicht geeft in het verbruik. Gegevens daarover zijn via internet of smartphone uit te lezen en als het gebruik te hoog wordt, volgt een waarschuwing per sms. Alleen al door het verbruik beter in de gaten te houden is volgens Van Paridon tien tot vijftien procent op de kosten van gas, water, elektra en warmte te besparen.
Het idee voor de monitoring ontstond uit een bescheiden ramp die geboren Drent Iben van Paridon trof in zijn huis in Leiden. Daar bleek een kapotte loden leiding maandenlang te hebben gelekt, zo'n vijf miljoen liter was weggestroomd. "Ik kwam erachter toen ik in de tuin stond en zomaar een meter de grond in zakte. Ik zag al het water en ben de watermeter gaan controleren. Die ging tekeer als een dolle." Achtduizend euro bedroeg de rekening.
Van Paridon, die destijds een goede baan in de farmaceutische industrie had waar hij zich bezig hield met meet- en regeltechniek, zag mogelijkheden. Hij wilde bovendien altijd al een eigen bedrijf. Het innovatieve meterkastplan dat hij ontwikkelde werd dadelijk beloond met een geldprijs van het Innovatief Actieprogramma Drenthe, waarmee de start-up-kosten betaald konden worden.
Ter versterking zocht Metsens samenwerking met de afdeling Sensortechnologie van de Hanzehogeschool in Assen en vestigde zich in het gebouw van het instituut. In deze 'incubator' heeft Metsens gezelschap van een reeks andere vernieuwende, jonge bedrijfjes.
Metsens' belangrijkste klanten zijn nu gemeenten, woningcorporaties, vastgoedondernemingen en mkb-bedrijven. Ze zoeken naar besparingsmogelijkheden en invulling van duurzaamheidsambities. Het helpt heel concreet gemeenten bijvoorbeeld met het halen van hun doelstellingen voor CO2-reductie. Vastgoedbedrijven en corporaties vinden het interessant omdat ze zichzelf en huurders grip op hun energie- en waterverbruik bieden. Met het oog daarop voorzag Metsens in een van haar eerste projecten 521 Rotterdamse studentenwoningen van slimme meters, kantoorpanden van belegger Hanzevast hebben ze ook en in Assen worden alle panden van de gemeente voorzien van nieuwe, intelligente gas- en elektrameters.
Consumenten moeten nog even geduld hebben. "Die markt willen we wel heel graag bedienen", stelt Van Paridon met enige spijt vast. "Het doet pijn, maar we zijn er nu nog te klein voor. Bovendien zijn de kosten van installatie bij particulieren nog te hoog." Maar op het moment dat de hard- en software goedkoper worden, komt daar snel verandering in, verwacht Van Paridon. Als het meezit kan het over een jaartje of twee al zover zijn.

categorie: nieuws