loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Justitie vervolgt moeder die bezoekregeling frustreert

Gepubliceerd op 23 januari 2009 in het AD

Loek Mulder | Leeuwarden

Een moeder die omgangsregelingen van haar ex met hun beider zoon stelselmatig heeft gefrustreerd, moet van justitie in Leeuwarden een werkstraf van 100 uur uitvoeren, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De moeder is volgens de officier van justitie er verantwoordelijk voor dat vader Peter Brons uit het Friese Burgum, zijn zoon Erik in de voorbije jaren nauwelijks heeft gezien.
De zaak, die gisteren diende voor de rechtbank in Leeuwarden, is bijzonder omdat voor het eerst een moeder strafrechtelijk wordt vervolgd voor het weghouden van een kind bij de vader. De moeder, Maria N. uit Franeker, weigerde volgens justitie ondanks meerdere vonnissen van de rechtbank medewerking aan het contact tussen vader en zoon en kwam een omgangsregeling niet na. ,,Hoe is het mogelijk dat alle rechters je gelijk geven", aldus de officier van justitie. ,,Dat de wet en machtsmiddelen als dwangsommen en de sterke arm aan je kant staan en dat je als ouder niettemin zeven jaar je kind niet voor een bezoekregeling meekrijgt." Omdat de moeder haar nu 11-jarige zoon heeft onttrokken aan het wettig gezag van de vader, is justitie tot vervolging overgegaan.
Maria N. en Peter Brons scheidden in 2001 na zes jaar huwelijk, waarin in 1997 Erik werd geboren. Tot 2007 zag vader Peter Brons zijn zoon naar zijn zeggen een keer of vier. In 2007 dwong Brons via het gerechtshof een bezoekregeling af, waarbij vader en zoon onder toezicht elkaar maandelijks een uur lang mochten spreken. Vorige week is die regeling stopgezet omdat Erik er zwaar onder leed. ,,Erik is doodsbang", aldus de advocaat van de moeder.
,,Het is een strijd met alleen maar verliezers", zei vader Peter Brons na afloop van de zitting. Zowel hijzelf als zijn ex-vrouw en hun zoon zijn onder behandeling van een psycholoog. Maar zijn zaak is allerminst uniek, benadrukt Brons: ,,Met mij zijn er zestig- tot tachtigduizend vaders die getroffen worden door de onwil van moeders. Het heeft mijn leven vernield. Voor veel van deze vaders geldt dat ze depressief zijn en niet in staat om te werken. Ze zijn gewoon ziek."
Hoop dat hij zijn kind nog vaker zal zien, heeft hij niet meer en hij vindt het 'verschrikkelijk' dat zijn zoon er door de scheidingsperikelen slecht aan toe is. ,,Daar ben ik ook verantwoordelijk voor, en daar heb ik me echt beroerd onder gevoeld", legt hij uit. ,,Maar ik vecht door omdat ik hoop iets te bereiken voor al die andere vaders. Hun situatie is mijn drijfveer." De rechter doet over twee weken uitspraak.


'Vonnis van belang voor gescheiden vaders'
De uitspraak is van de Leeuwarder straftrechter is van belang voor andere vaders die door hun ex-vrouw bij de kinderen worden weggehouden, zegt Peter Tromp van het Vaderkenniscentrum. Hij heeft becijfert dat de helft van alle vaders het contact met de kinderen na de scheiding vrijwel geheel verliest. In veel gevallen omdat de moeder omgang bemoeilijkt. Andersom komt overigens ook voor, aldus Tromp.
Het gaat zo vaak fout omdat afspraken over omgangsregelingen niet worden nagekomen.
Tromp: ,,De moeder bepaalt naar eigen bevinden of een uitspraak van de rechter wordt nageleefd. Er is geen rechtshandhaving. In de praktijk heeft rechtspraak dus geen betekenis." Het is alsof een vader iets te zeggen krijgt over een auto die bij de buren in de garage staat, omschrijft Tromp de situatie. Het betekent dat ongeveer een half miljoen kinderen een van beide ouders niet of nauwelijks zien. ,,Veel vaders worden volledig buitengesloten uit het leven van hun kind", stelt Tromp. In bijvoorbeeld het buurland België is het volgens Tromp beter geregeld. Daar worden kinderen na scheiding niet aan een van de ouders toegewezen, maar gaat de wet uit van gelijkwaardig ouderschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

categorie: nieuws