loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Modelauto's snoepgoed voor grote mannen

Gepubliceerd in de zakenbijlage De Ondernemer van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant op 13 oktober 2009

Loek Mulder | Meppel
Het magazijn van De Kleine Benelux is voor ieder jongetje en zelfs voor het ventje in menig volwassen man een waar paradijs. Uren zouden ze door kunnen brengen tussen de duizenden miniatuurauto's die er op de planken staan. Ook vader en zoon Bert en Rob de Kleine hebben een speciaal gevoel bij de modelwagentjes. Al moeten we dat niet overdrijven, zegt Rob, want het is in de eerste plaats een prima handel.

Het ondernemersduo is min of meer per toeval in wereld van modelautootjes beland. Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar de liefde is in de loop der jaren wel gegroeid, zegt Bert de Kleine (58). Aanvankelijk waren de wagentjes vooral een alternatief voor de afkalvende handel in likeuren en galanterieën, een ouderwets woord voor dingen zoals borstels en boenders. Berts vader had tientallen jaren een goede boterham aan die artikelen verdiend, maar dat werd begin van de jaren tachtig hard minder.
"De buurtwinkeltjes waar we aan verkochten, die verdwenen", legt Bert uit. "We moesten op zoek naar iets anders." In het productenpakket dat De Kleine aan die winkeltjes leverde, zaten ook modelauto's van het merk Siku en van daaruit rees het idee om de markt van modelwagens te ontginnen.
Het is beslist geen slecht plan geweest want nu is het familiebedrijf in Meppel de grootste handelaar in modelwagens van het land. Jaarlijks verkoopt de firma rond de 400.000 autootjes aan verzamelaars en modelbouwspeciaalzaken. Het is best aardig om te bedenken dat alle Nederlandse autodealers tezamen dit jaar in aantal minder nieuwe personenwagens verkopen. En dan nog zo'n leuke appels-en-peren-vergelijking: De Kleine is tevens de grootste afnemer van het Duitse Herpa, een van de grootste makers van modelwagens. Dat bedrijf produceert ieder jaar circa vier miljoen autootjes, ongeveer evenveel als er bijvoorbeeld bij een autofabrikant als Volkswagen wereldwijd van de band rollen.
Toen De Kleine eenmaal naam had gemaakt als leverancier van personenwagens, ontstond vooral van de kant van transportbedrijven belangstelling voor modellen van de eigen wagens. Voor die transporteurs maakt De Kleine tot op het laatste detail gekopieerde miniaturen. "Daar komt nog heel wat handwerk bij kijken", zegt Rob de Kleine in de werkplaats. Daar liggen de duizenden minuscule truckcabines, stuurwieltjes, banden en andere onderdeeltjes netjes gerangschikt. Klaar om te worden gespoten en gemonteerd tot een fraai modelletje.
Momenteel houden vader en zoon De Kleine het bedrijf samen draaiende. Rob staat echter klaar om het stuurwiel over te nemen. Tot verrassing van zijn vader kwam Rob op enig moment aan de ontbijttafel met de mededeling dat hij zijn vader wel wilde opvolgen. Rob volgde een hbo-opleiding small business en had dat eigenlijk wel gezien. De handel trok. "Als het poppen waren geweest was het waarschijnlijk anders gelopen", verduidelijkt De Kleine junior. "Ik vind dit toch een mooi product en het is me met paplepel ingegoten."
En verder? "Gewoon lekker doorgaan", lacht Bert. "Het is zo'n leuke handel. Dit kunnen we nog jaren volhouden."

Naam: Bert en Rob de Kleine
Plaats: Meppel
Bedrijf: De Kleine Benelux
Werknemers: Vijf
Omzet: Circa drie miljoen euro
Winst: 'Ruim voldoende'

categorie: nieuws