loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Ommezwaai leidt tot succes met metaalbedrijf

Gepubliceerd in de zakenbijlage De Ondernemer van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant op 13 oktober 2009

Loek Mulder | Winschoten

Deels gedreven door emotie en deels door verstand, sloeg Peter Muller drie jaar geleden een volledig nieuw pad in. Nu heeft hij met Noordrek in Winschoten een florerend bedrijf dat tussenvloeren levert in een reeks Europese landen. "Zakendoen is niet zo moeilijk."

Voor een ondernemer die het voor de wind gaat lijkt die uitspraak misschien een vanzelfsprekendheid. Maar de huidige economische rampspoed in aanmerking genomen, is de prestatie van Peter Muller zeker opvallend. Hij zette binnen enkele jaren een bloeiend bedrijf op met een omzet van ruim boven de miljoen euro.
Het neemt niet weg dat ook voor Muller het begin allerminst eenvoudig was. Januari 2007 ging hij van start, maar de eerste maanden rinkelde de telefoon nauwelijks. "Daar zat ik dan", blikt Muller terug. "Het bedrijf was klaar en het kantoor was keurig ingericht, maar omzet was er niet. Ik ging zelfs mijn eigen mobieltje bellen, om te zien of die het nog wel deed." Muller kan er nu hartelijk om lachen.
Na een maand of vijf echter begonnen de orders binnen te lopen. "Sinds Noordrek goed vindbaar is op internet, is het niet meer rustig geweest", zegt Muller. "Zo moeilijk is het dus niet. Je hebt een product nodig, mensen die het maken en klanten moeten je weten te vinden." Voilà.
Hieraan vooraf ging een geschiedenis die Muller tot het inzicht bracht dat hij zijn leven anders in wilde richten. "Ik dacht: 'Waar ben ik nou mee bezig'", zegt hij over de ommekeer. De Rotterdammer had aan het Boelo Tijdenskanaal bij Veelerveen een woning laten bouwen, maar bleef werken als bedrijfsleider bij een firma in Rotterdam. Daar woonde hij doordeweeks in een appartement. "Zo noemen ze het, maar het was gewoon een kippenhok." Dat terwijl hij in Veelerveen een huis in de natuur had staan, waar hij alle ruimte had. Ook al verdiende hij prima, daar in de Maasstad, Muller wilde de lucht zien, de vrijheid voelen en niet langer tegen al dat steen en beton aankijken.
Hij besloot zijn baan eraan te geven en in Groningen nieuw werk te zoeken. "Dat bleek echter minder eenvoudig dan gedacht", aldus Muller. "Ze zaten hier kennelijk toch niet zo op mij te wachten." En dus startte Muller zijn firma in tussenvloeren. Geen beroerde keus, gezien de resultaten van Noordrek.
Mullers bedrijfsfilosofie draait om het begrip vertrouwen. "Mensen hechten waarde aan een logo dat vertrouwen uitstraalt en aan een website waar de degelijkheid van af straalt", zegt de zakenman. Zo doet het beeldmerk sterk denken aan de ster van Mercedes, een ijzersterk merk, dat alom wordt geassocieerd met Duitse degelijkheid.
Maar met alleen uiterlijkheden red je het ook niet, besefte Muller tevens. Hij investeerde daarom stevig in ontwerpsoftware, in de kwaliteit van zijn product en in snelle orderverwerking. En of het nu aan de buitenkant ligt of aan de kwaliteit van wat Noordrek maakt, het heeft Muller gerenommeerde opdrachtgevers opgeleverd als het Fraunhofer-Gesellschaft, een soort Duits TNO, en het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum.
Wat Muller momenteel vooral bezig houdt is de vraag hoe hij de onstuimige groei in goede banen kan leiden. "Ik lijk nu wel meer slaaf van het werk, dan in mijn vorige baan, terwijl dat juist niet de bedoeling was", stelt Muller vast. "Ik hoef er helemaal geen miljonair van te worden, ik wil gewoon lekker bezig zijn."
Zeker is dat Muller helemaal zijn plek heeft gevonden in het Noorden. Zijn vrouw Bernadette (53) is in Veelerveen een bed en breakfast begonnen en ook die onderneming trekt steeds meer gasten. "We voelen ons echt thuis", aldus Muller. "We doen hier waar we zin in hebben. We genieten van het landschap en de mensen. We maken onze eigen jam en de kippen zorgen voor de eieren. Ik ben er trots op dat ik hier nu woon."

categorie: nieuws