loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

'Ook met een Hummer kun je rustig rijden'

Gepubliceerd op 20 januari 2008 in het AD

Loek Mulder | Marssum
Tussen duim en wijsvinger toont Gosse Muller de dikte van het glas van zijn woning. Viereneenhalve centimeter meet het. Van de hele woning in het Friese dorp Marssum is een bastion tegen geluid gemaakt. En nog is het niet genoeg om de herrie van laag overvliegende F16's buiten te houden, laat staan het lawaai van de nog veel luidruchtiger Joint Strike Fighter, uitgerust met de krachtigste straalmotor ooit voor een jachtvliegtuig gemaakt.


In zijn woonkamer spreekt Gosse Muller met staatssecretaris Jack de Vries van Defensie over zijn ongerustheid over de mogelijke komst van het nieuwe gevechtstoestel naar de Vliegbasis Leeuwarden. ,,Lawaai dat de pijngrens overschrijdt", zegt Muller. ,,Dat kunnen we hier echt niet hebben."
De Vries bezocht gisteren Marssum, dat in het verlengde van de start- en landingsbaan van de Vliegbasis Leeuwarden ligt. Op een hoogte van enkele tientallen meters scheren hier de F16's over de hoofden van de dorpsbewoners. Samen met een kleine dertig dorpen en wijken, de provincie Friesland en vier gemeenten stuurde de dorpsvereniging van Marssum kortgeleden een alarmbrief naar De Vries, waarin ze de komst van de JSF naar de vliegbasis afwijzen.
,,Ik ben hier om de zorg van de mensen weg te nemen", zei de staatssecretaris gisteren tijdens zijn wandeling door het dorp. ,,Er is een campagne gaande om onrust te zaaien. De cijfers die nu worden genoemd zijn onduidelijk. Ik wil eerst de feiten weten." Hij beloofde de bewoners dat het lawaai binnen het geluidsquotum blijft. Ook al zal er dan wel minder vaak, minder laag en met minder starts- en landingen gevlogen moeten worden. ,,Ook met een Hummer kun je voorzichtig rijden", zei de staatssecretaris om de bewoners gerust te stellen.
Maar dat was tegen het zere been van Margriet en Gjelt Donga. Want, redeneert Gjelt Donga: ,,Je koopt geen Hummer om er rustig mee te rijden." Het echtpaar leefde jarenlang in onzekerheid over het voortbestaan van hun huis. De vliegtuigherrie van de F16's op de plek van hun woning bleek uiteindelijk alleen binnen de wet te kunnen wanneer er een nieuwe woning neergezet zou worden. ,,En nu begint het hele verhaal weer van voor af aan", klaagt mevrouw Donga bij de staatssecretaris. ,,Want nog meer isolatie gaat niet. Het zou absurd zijn wanneer we alsnog weg moeten."
Marssum kent een lange geschiedenis van actievoeren tegen geluidsoverlast. Begin jaren tachtig dreigde zelfs afbraak van een groot deel van het dorp. Die strijd werd toen gewonnen, maar Marsummer Adam Born denkt dat het nu anders loopt: ,,Niemand in het dorp is vóór de JSF, maar het spelletje is al gespeeld. Die JSF komt er. Nu al is telefoneren onmogelijk als er een vliegtuig over komt. Hoe wordt dat zometeen. Het moet hier wel leefbaar blijven."

categorie: nieuws