loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Sterke verdenkingen tegen verdachte 't Zandt

Gepubliceerd in het AD in november 2008

Sterke verdenkingen tegen verdachte 't Zandt

Loek Mulder

Groningen

Justitie denkt een sterke zaak te hebben tegen Johnny B., die verdacht wordt van negen brandstichtingen of pogingen daartoe in het Groningse dorpje 't Zandt. Al is de 19-jarige B. bij geen van de branden op heterdaad betrapt, tal van sporen wijzen wel in zijn richting. B. zelf ontkent tot op heden iedere betrokkenheid.
Johnny B. staat vandaag voor de rechtbank in Groningen, bijna een jaar nadat hij vlak voor kerst 2007 werd opgepakt. B.'s arrestatie volgde nadat 't Zandt sinds augustus vorig jaar volledig in de greep was geraakt van een pyromaan die er twintig branden stichtte in schuurtjes en leegstaande panden. Een massale inzet van politie en zelfs het leger, dat zich rond het dorp verschanste met geavanceerde observatieapparatuur, kon niet voorkomen dat de pyromaan maanden achtereen telkens opnieuw kon toeslaan. Dat tot wanhoop van de dorpsbewoners. Pas nadat een observatieteam van de politie hem bijna betrapte bij het plaatsen van een kaars in een schuurtje in het naburige Zeerijp, waren voldoende aanwijzingen verzameld om B. als verdachte op te pakken. Negen branden wijst het OM nu aan B. toe.
Uit het politiedossier waarop de regionale zender RTV Noord beslag wist te leggen blijkt dat bij zeker twee pogingen tot brandstichting er dna-materiaal van Johnny B. is aangetroffen. Eén keer werd erfelijk materiaal aangetroffen op de lont van een kaars die werd gebruikt bij een poging tot brandstichting in de kantine van de tennisvereniging in het dorp. Ook is op een dop van een colafles dna van B. gevonden.
Een woordvoerder van justitie in Groningen bevestigt de bevindingen uit het dossier van de politie, maar ze wil er inhoudelijk niks over zeggen. ,,Hoe hard de zaak is, dat zullen we maandag zien", aldus de woordvoerder.
B.'s betrokkenheid blijkt eveneens uit een reeks andere sporen, aldus het politieverslag. Zo is een voetafdruk van een rechterschoen in de brandweerkazerne aangetroffen. Tevens blijkt dat papier uit de zak van een werkbroek van B., is gebruikt toen hij een schuurtje in brand wilde steken. De scheurranden van de stukken blauw papier passen naadloos. Ook past een etiket dat in dezelfde werkbroek zat, precies op een colaflesje dat werd gevonden samen met een kaars en brandbaar spul. Verder duiden afgeluisterde telefoongesprekken op daderkennis bij B.
Een andere aanwijzing komt van de gegevens van het peilbaken waarvan B.'s auto was voorzien. In minstens drie gevallen was de wagen van B. in de buurt van een brandhaard te vinden.
categorie: nieuws