loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Twee jaar cel voor branden 't Zandt

Gepubliceerd in het AD op 1 december 2008

Loek Mulder Groningen Johnny B., de brandstichter van 't Zandt, is door de rechtbank in Groningen tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De 19-jarige B. heeft volgens de rechtbank één keer brand gesticht in het Noord-Groningse dorp en twee keer geprobeerd dat te doen. Ook is hij schuldig aan het sturen van dreig- en poederbrieven aan dorpsgenoten en de regionale zender RTV Noord.

Van de ruim twintig branden en brandpogingen die vorig jaar van augustus tot midden december 't Zandt in de greep hielden, kunnen volgens de rechtbank drie met zekerheid aan Johnny B. worden toegewezen. Ook al heeft B. de schijn tegen, bewijs dat B. achter meer branden zit, ontbreekt volgens de rechtbank.

Het openbaar ministerie is ervan overtuigd dat B. de pyromaan van 't Zandt is en dat hij meer branden op z'n geweten heeft. Justitie vond voldoende aanwijzingen om hem twee weken geleden negen brandstichtingen of pogingen daartoe, ten laste te leggen. Daarvoor werd vijf jaar cel tegen B. geëist.

Johnny B., die volhoudt dat hij niks met de branden te maken heeft, reageerde geëmotioneerd op de uitspraak. Tussen zijn tranen door vroeg hij de rechtbank of hij naar huis mocht. Tegen de zin van justitie liet de rechtbank B. gaan. Hij mag thuis de oproep afwachten om de rest van zijn celstraf uit te zitten. Omdat B. al negen maanden in voorarrest heeft gezeten, moet hij nu nog zes maanden in de cel doorbrengen.

De 900 inwoners van 't Zandt waren eind vorig jaar in de greep van de branden. Massale inzet van politie en zelfs het leger kon niet voorkomen dat de pyromaan maanden achtereen telkens opnieuw kon toeslaan. Pas nadat een observatieteam hem bijna betrapte bij het plaatsen van een kaars in een schuurtje, kon B. als verdachte worden opgepakt.

 

categorie: nieuws