loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Valse zedenaangifte: Voorgoed zwart gemaakt

Gepubliceerd op 3 september 2010 in het AD

In haar buurt en op het schoolplein wordt ze nog steeds met de nek aangekeken, want ja, ze is immers een kinderverkrachter. Ook al heeft justitie beslist dat ze volledig vrijuit gaat. Maar waar rook is zal wel vuur zijn, nietwaar? ,,Mijn leven is verwoest. Het stempel raak ik nooit meer kwijt." Wat Petra Buizinga overkomt is niet uniek, valse aangiften van seksueel misbruik zijn bij echtscheidingszaken schering en inslag.

Zuidlaren | Loek Mulder

Het geluk lacht Petra Buizinga uit Zuidlaren toe wanneer ze in 2007 na een scheiding haar nieuwe man treft. Ook hij net gescheiden en wil graag een omgangsregeling met zijn driejarige dochtertje. Het stuit echter op hevig verzet van zijn ex, die iedere poging tot een regeling te komen torpedeert. Petra en haar partner zagen de bui al aankomen. ,,Ze zou ons 'kapot maken'", vertelt Petra. De ingehouden woede is zichtbaar. ,,Mijn man zou zijn kind onder geen voorwaarde te zien krijgen."
En dan ligt daar in januari 2009 de mededeling dat Petra en haar man zich moeten melden op het politiebureau in Assen. Ze worden uit elkaar gehaald en ineens vindt Petra zichzelf terug in een kille verhoorkamer tegenover twee barse rechercheurs en met camera's op zich gericht. Het is het begin van de neerwaartse spiraal waar haar leven in belandt.
Ze krijgt te horen dat ze verdacht wordt van seksueel misbruik van het dochtertje van haar nieuw partner. De moeder van het meisje had aangifte tegen haar gedaan omdat het meisje zich vreemd zou gedragen. ,,Het was om te kotsen", zegt ze. ,,Ik zakte volledig door mijn hoeven. Mijn voeten werden helemaal nat. Twee weken lang heb ik die natte voeten gehouden." Of ze het dossier maar even wilde lezen. Gruwelijke zaken waren het: ze zou het meisje met mes en vork in haar vagina hebben mishandeld. ,,Walgelijk gewoon, walgelijk. Ik schrok me een ongeluk en raakte helemaal buiten mezelf. En ze spelen een enorm vals spel. Je wordt psychisch volledig gebroken. Ze maken je zo klein mogelijk, om je maar een bekentenis te laten doen. Vuilakken waren het. Ik wist op een bepaald moment helemaal niet meer wat er gebeurde."
Petra en haar man hadden het er vooraf wel over gehad, dat haar nieuwe partner wel eens geconfronteerd kon worden met een zware beschuldiging. Dat zij zelf de verdachte werd, was alsof ze een mep met natte vaatdoek in haar gezicht kreeg. Vier uur lang wordt Petra erover doorgezaagd. Dan begint het ondraaglijke, maandenlange wachten.
Haar eetlust verdwijnt als smeltend ijs in de zon, ze raakt kilo's aan gewicht kwijt, haar vriendenkring dunt en er is maar weinig meer waarvoor ze zich nog interesseert. ,,Wanneer ik niet nog een eigen kind had gehad, was ik allang gesprongen. Nee, depressief ben ik niet, maar mijn leven raakte volledig verweven met deze affaire. En wat kon ik anders dan terugvechten. Zij wil mij stuk maken, wanneer je weet dat je onschuldig, bent dan moet je."
In kleine kring is Petra is open over de zaak, maar als ze door een moeder op het schoolplein voor 'kinderverkrachter' wordt uitgemaakt, leidt dat tot ruzie op het schoolplein. Na een anonieme melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling volgt een huisbezoek van Jeugdzorg. Die stelt vast dat er niks aan de hand is bij Petra thuis.
Bij de zedenrecherche bestaan twijfels over het verhaal van zowel de moeder als van het meisje. Zo bevestigt het meisje tegenover de zedenrechercheurs die haar ondervragen in een speciale verhoorkamer, niet één keer hetgeen haar moeder eigenhandig op film heeft gezet, dat ze is verkracht.
De zaak wordt daarom ter beoordeling voorgelegd aan de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ). Deze groep onafhankelijke deskundigen adviseert het openbaar ministerie in problematische zedenzaken en concludeert dat de aangifte van moeder onjuist is. Op grond waarvan de deskundigen van het bureau tot die slotsom komen wordt niet duidelijk, want het rapport erover is geheim.
Na ruim een jaar, het is nu begin 2010, ontvangt Petra een brief van Justitie dat ze ten onrechte als verdachte is gezien, sepot 01 zoals dat heet. ,,Het blijft onverteerbaar", zegt ze. ,,Er is iets geknapt in mijn hoofd. Mijn leven is stuk en dat van het meisje ook." Volgens Petra is het kind getraumatiseerd en geestelijk verminkt. Eens in de twee weken komt ze op bezoek. ,,Het lukt dan nauwelijks om contact het haar te krijgen, ze is enorm in zichzelf gekeerd."
Waarom ze haar verhaal nu kwijt wil? ,,Omdat er heel veel mensen zijn die kapot worden gemaakt door dergelijke valse beschuldigingen. Er moet echt een eind worden gemaakt aan dat soort spelletjes van haatdragende ex-en die anderen voor het leven beschadigen."

De naam Petra Buizinga is verzonnen. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

 

Strijd tegen valse zedenaangiften werpt geen vruchten af

Pogingen het aantal verzonnen aangiften van zedenmisdrijven terug te dringen hebben tot nog toe geen aanwijsbaar resultaat opgeleverd. Landelijk worden circa tienduizend aangiften van zedendelicten gedaan, variërend van verkrachting tot kindermisbruik. De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), een onderdeel van Justitie, schat dat circa vijftienhonderd weloverwogen vals zijn.
,,Tegen die aangiften is geen kruid gewassen", zegt Gert Kaaij, advocaat bij het Alkmaarse kantoor Veraart De Granada, dat veel cliënten bijstaat die zeggen dat ze valselijk van kindermisbruik worden beschuldigd. Kaaij behartigt ook de belangen van Petra Buizinga uit Zuidlaren. ,,Vooral bij echtscheidingen wordt het middel ingezet om de zaak te beïnvloeden. En dan is het een vreselijk machtig en gemeen wapen." Meestal zijn het vrouwen die hun ex-man beschuldigen.
Door overbelasting en capaciteitsproblemen bij politie en justitie kan het maanden, zo niet jaren duren, eer duidelijk wordt of iemand valselijk is beschuldigd. ,,De werkdruk is hoog en het bewijs moeilijk", aldus Kaaij. ,,Er wordt nogal wat van de ondervragers gevraagd. Of er is echt wat gebeurd, of ze staan tegenover iemand die bewust de boel belazert, of het is iemand die oprecht gelooft in misbruik."
In geval van twijfel kunnen zedenaangiften worden doorgeschoven naar de LEBZ. Die beoordeelde van 2003-2007 42 van dergelijke beschuldigingen. In negen van de tien gevallen luidde het advies het onderzoek te stoppen. Soms omdat een aangifte verzonnen blijkt, maar ook omdat ouders aannemen dat seksueel gedrag een gevolg is van vermeend misbruik. ,,Vaak ten onrechte", aldus coördinator Paul van den Eshof van de werkgroep. ,,Want ook heel jonge kinderen hebben belangstelling voor seksualiteit. Maar bij een ruzie over omgang met het kind worden seksueel getinte opmerkingen of gedragingen gemakkelijk toegeschreven aan de ex."

categorie: nieuws