loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Veendam in rouw om omgekomen brandweerman

Gepubliceerd in het AD op 8 maart 2010

Loek Mulder | Veendam

Wat begon als een weliswaar flinke, maar niet ongewone brand in Veendam, eindigde in een drama waarbij een brandweerman omkwam. Een totaal onverwachts instortende muur bedolf gisternacht de 44-jarige brandweervrijwiliger Wiebe de Vries. Hij overleed kort daarop aan zijn verwondingen.

Enkele uren na de brand biedt het filiaal van de electronicahandel Scheer en Foppen in het winkelcentrum in Veendam een troosteloze aanblik. De smeulende resten zijn afgezet met een rood-wit lint. Verslagen brandweermannen, politiemensen en andere hulpverleners banjeren door de puinhopen. Op zoek naar het antwoord op de vraag hoe deze zoveelste brand in de binnenstand van de Oost-Groningse plaats heeft kunnen ontstaan.
Even voor drie uur in de nacht van zondag op maandag rukt de Veendammer brandweer uit voor de melding van een omvangrijke brand in winkelcentrum. Als de vlammen al uit het dak slaan en ook andere panden bereiken, lopen Wiebe de Vries en zijn collega Marcel Jalving voor een verkenning naar de achterzijde van het winkelpand. Een buurvrouw ziet hen gaan. ,,Het was een fractie van een seconde", zegt ze, nog altijd onder de indruk. ,,Het was alsof het dak naar buiten schoof. De muur viel en we begrepen al snel dat het niet goed zou zijn." Jalving wordt eveneens geraakt door de vallende brokstukken, maar hij komt er uiteindelijk met lichte verwondingen vanaf. Collega's schieten De Vries te hulp, maar reanimatie kan hem niet meer redden.
De dood van De Vries slaat in als een bom. De mede-brandweerlieden van het Veendammer korps trekken zich terug vanaf het moment van overlijden. Op de persconferentie die de gemeente 's ochtends in allerijl belegt, schetst een zichtbaar aangedane burgemeester Ab Meijerman van Veendam de situatie. Zowel het brandweerkorps als de gemeente zijn 'diep verslagen', aldus Meijerman. Het slachtoffer was ambtenaar bij de afdeling stedelijk beheer van de gemeente, was lid van de ondernemingsraad en in zijn vrije tijd diende hij als vrijwilliger bij de brandweer. ,,Een actieve man en een zeer gewaardeerde collega, die binnen onze gemeente veel betekende. Voor iedereen in het gemeentehuis komt dit heel hard aan", verklaart Meijerman, die ook een persoonlijke band met hem had. Beiden traden op als Sint en Piet. Wiebe de Vries laat een vriendin en drie kinderen van 15, 17 en 19 jaar na.
Enkele uren na het drama verzamelen familieleden van De Vries, zijn collega's en bekenden zich bij de plek waar hun dierbare het leven liet. Ze zoeken troost bij elkaar en branden kaarsjes. Burgemeester Meijerman kijkt op gepaste afstand toe.
Ondertussen draait de geruchtenmachine in Veendam op volle toeren. Omwonenden gaan algemeen uit van brandstichting. Mensen zeggen dat ze 's nachts twee jongens op het dak van het verwoeste pand hebben gezien. Bovendien was er circa anderhalf uur na de eerste brandmelding plotseling een tweede band in het winkelhart, in discotheek Zenith. Daar werden twee vuurhaarden aangetroffen en de politie bevestigt het vermoeden dat in elk geval die brand is aangestoken.
De teller van het aantal branden in de voorbije drie jaar in Veendam staat nu op ongeveer dertig. Veelal betrof het leegstaande panden of schuurtjes. Van een aantal branden is duidelijk dat ze zijn aangestoken, de politie slaagt er echter niet in de zaken op te lossen. De ongerustheid bij omwonenden en winkeliers is daardoor groot en men dringt daarom al enige tijd aan op maatregelen. Een grootschalig politieonderzoek moet opheldering verschaffen over de brand waarbij De Vries omkwam. Gisteren zijn daarvoor onder meer speurhonden ingezet en beelden van de camera's in het centrum worden bestudeerd.

categorie: nieuws