loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Verdachten HIV-zaak tonen schaamte en spijt

Gepubliceerd in het AD op 18 okt 2008

Verdachten hiv-zaak tonen schaamte en spijt

Loek Mulder

Groningen

De verdachten in de geruchtmakende Groningse hiv-zaak hebben gisteren op de laatste dag van de rechtszitting alle drie spijt betuigt. ,,Schaamte en spijt overheersen", zei Peter M. (50) die wordt gezien als de spil van het drietal. Tegelijkertijd ontkende M. nogmaals dat hij de slachtoffers moedwillig heeft willen besmetten.
Peter M., tegen wie vijftien jaar cel is geëist, maakte gebruik van de mogelijkheid om een laatste woord op de zitting te spreken. ,,Niemand is door mij met opzet besmet of verkracht. Het is verwerpelijk om dat te denken", aldus M. Wat zou ook het motief zijn om iemand opzettelijk met het hiv-virus te besmetten, vroeg hij zich hardop af. ,,Waarom zou ik mijn leven en carrière vergooien? Mijn leven is eenzaam en zinloos geworden. En waarom zou ik R. willen besmetten. Hij was dertig jaar lang een vriend van mij." Eerder deze week benadrukten de drie verdachten telkens dat de slachtoffers zelf verantwoordelijk waren voor het oplopen van hun hiv-besmetting.
De besmettingen zijn volgens Peter M. ontstaan in wat hij een 'homosubcultuur' noemt, waarin onveilige seks, drank en drugsgebruik gemeengoed zijn. ,,Iedereen nam risico's en zocht grenzen op. Ik was naïef en heb ook onverantwoorde risico's genomen."


Zowel Hans J. als Willem D., die deze week respectievelijk vijftien en acht jaar gevangenisstraf hoorden eisen, boden in hun laatste woord hun excuses aan de slachtoffers aan. ,,Wanneer ik iemand schade heb berokkend, dan bied ik mijn verontschuldigingen aan", zei Willem D. Medeverdachte Hans J. zei: ,,Ik betreur de impact en de gevolgen van de zaak. Mijn emoties heb ik door medicijngebruik niet kunnen tonen tijdens de rechtszaak. Maar ik heb ze wel. Ik durf de slachtoffers niet eens in de ogen te kijken." Slachtoffers die met vragen zitten, zijn wat Hans J. betreft welkom bij hem voor een gesprek.
De rechtbank doet naar verwachting over vier weken uitspraak, op 12 november. Een eerdere uitspraak is mogelijk wanneer de rechtbank besluit tot een lichte straf, die korter is dan het voorarrest. De verdachten zouden dan per onmiddellijk op vrije voeten kunnen komen.

 

categorie: nieuws