loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Vijf jaar cel geëist tegen verdachte 't Zandt

Gepubliceerd in het AD op 17 november 2008

Johnny B.: 'Ik ben er ingeluisd'

Loek Mulder
Groningen

Johnny B., de vermeende brandstichter van 't Zandt, houdt vol dat hij niks te maken heeft met de branden in het Noord-Groningse dorp. ,,Tegen beter weten in", aldus de officier van justitie, die gisteren voor de rechtbank in Groningen vijf jaar cel tegen B. eiste.

Er is zoveel bewijs dat richting de 19-jarige B. duidt, dat een jarenlange celstraf gerechtvaardigd is, vindt de officier van justitie. B. moet bovendien gestraft worden omdat hij de bewoners van 't Zandt vorig jaar maandenlang de stuipen op het lijf heeft gejaagd.


Bewijs ziet de officier vooral in de dna-sporen die werden gevonden op een kaarslont en op de dop van een colaflesje. ,,De kans dat dit celmateriaal van iemand anders is dan van B. is één op een miljard", benadrukte de officier de bevindingen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Andere aanwijzingen komen van het papier in de broekzak van B., dat is gebruikt bij een poging een schuurtje in brand te steken. En uit B.'s jaszak kwam een etiket van een colaflesje, dat werd gevonden samen met een kaars en brandbaar spul. Verder is er nog allerlei indirect bewijs zoals getuigenverklaringen en schoensporen van B. bij de brandplekken. Uit gegevens van een zender onder zijn auto blijkt ook dat hij opvallend vaak in de buurt van een brandhaard was.


B. zelf toont zich de hele dag strijdvaardig. Ieder argument dat tegen hem pleit, weerlegt hij zelfverzekerd. Pas als de officier zijn eis uitspreekt, laat hij moedeloos het hoofd zakken. Hij blaast, puft en veegt zijn tranen weg. Hij heeft zelf een hele andere theorie. ,,Ik heb het gevoel dat ik er word ingeluisd", zegt hij. Dorpelingen die nog een appeltje met hem te schillen hebben na eerdere incidenten, zouden erachter kunnen zitten.
Een fascinatie voor de branden? Natuurlijk sprak hij er vaak over met zijn vriendin, op feestjes en op zijn werk. Het hield het hele dorp toch bezig? En dat hij als een van de eersten voor de camera van de regionale tv zelf commentaar gaf en zelfs de radio belde, daar moet niemand iets achter zoeken.
Van de twintig branden of pogingen daartoe in schuurtjes en leegstaande panden heeft B. volgens justitie er acht op z'n geweten. Bovendien is hij volgens het OM schuldig aan het sturen van acht dreig- en poederbrieven. Op postzegels van vijf brieven is eveneens erfelijk materiaal van de verdachte aangetroffen. B. zelf zegt niets van de brieven te weten.


De totale ontkenning past bij de persoon van de verdachte, concludeert een psycholoog. B. heeft volgens de deskundige een complottheorie ontwikkeld omdat hij niet in staat is de waarheid onder ogen te zien. B. is volgens de psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar. De uitspraak is over twee weken.

categorie: nieuws