loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Carpegna: Berg als bedevaartsoord

Gepubliceerd september 2008 In Fiets

De Alpe d'Huez, Galibier of de Madeleine. Populaire cols die iedere fietser wel kent. Maar er is meer. Kleine juweeltjes van bergen of bergjes die niet of zelden in het parcours van grote wedstrijden als de Tour de France zijn opgenomen. Fiets zocht ze op en vertelt de verhalen over deze Onbekende Cols.

Berg als bedevaartsoord

Tekst: Loek Mulder Hij is niet meer, de kleine Pantani. Maar na zijn trieste dood op een hotelkamer in de badplaats Rimini is zijn status in zijn geboorteland gegroeid tot grenzend aan die van een heilige. Vergeten zijn z'n zonden, misstappen en dopinggebruik. Alleen de zoete herinneringen aan de getalenteerde klimgeit worden bewaard.
We zien het bij zijn praalgraaf in zijn geboorteplaats Cesenatico en bij het museum Spazio Pantani, eveneens in Cesenatico. Marco wordt er vereerd als een held. Ruim zestig kilometer buiten het stadje waar hij vandaan kwam, vinden we op de Monte Carpegna nog meer uitbundig eerbetoon. Net als van zijn graf en van het museum hebben de Italianen van de Carpegna een bedevaartsoord gemaakt.
Fans hebben teksten op de weg achtergelaten en ongeveer halverwege de klim staat een monument van draadstaal van een renner op zijn fiets. Ernaast staat een stenen zuiltje, met een tekst over de grootsheid van Pantani. Even verder, in een haarspeld met een panoramisch uitzicht over de vallei en de zee in de verte, staat in grote witte letters op een muurtje geschreven: 'Dit is het luchtruim van Il Pirata'. Het is duidelijk: hier zweeft de geest van Pantani nog rond. Bij helder weer moet hij vanaf dit punt zijn geboortegrond hebben kunnen zien.
De 1358 meter hoge col was de vaste trainingsberg van Pantani. Talloze keren beklom hij Monte Carpegna en hij is ervan gaan houden. Il Carpegna mi basta, staat er overal op het wegdek. Met de handtekening van Pantani erbij. Na een kilometer of twee klimmen wordt de betekenis van de tekst duidelijk. Op een groot bord staat geschreven over een foto waarop Pantani de ogen ten hemel slaat: 'Het is op de Carpegna waar ik zoveel van mijn overwinningen heb voorbereid...Il Carpegna mi basta' (De Carpegna, daar heb ik genoeg aan).
In de historie van het Italiaanse fietsen is de Monte Carpegna trouwens een niet geheel onbekende col. Midden jaren zeventig was de berg in de Giro d'Italia het toneel van epische duels tussen onder meer Merckx en Battaglin (1973) en tussen de Spaanse klimmer Fuente, Moser en Merckx (1974). De krantenverslagen van de etappes die er werden verreden staan op levensgrote billboards langs de kant van de route naar boven. Hier weten ze hoe je de geschiedenis moet eren.
Ook dit jaar was de Carpegna opgenomen in de Giro, in de elfde etappe van Urbania naar Cesena. Bram de Groot en de overige Nederlanders in de ronde zullen zich de col waarschijnlijk wel herinneren. Het is namelijk een gemene klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van net geen tien procent (9,9). Voor percentagefanaten is dit een mooie klim, want er zitten passages bij die de twintig procent benaderen. Die hele steile stukken hebben allemaal een naam gekregen, zoals de Strappa Fuente of de Strappa Merckx. De Groot werd overigens elfde in deze etappe, wat een prima resultaat genoemd mag worden.
Prettig is dat er nauwelijks verkeer is. Met de auto kom je tot het Pantani-monument, zo ongeveer halverwege. De weg verder naar boven is gestremd met een slagboom. Het is bovendien eenrichtingsverkeer. Ook in de afdaling verspert een roodwitte slagboom de weg. Wel even opletten dus. Anders kun je Pantani gezelschap gaan houden.
Kijk ook eens op: www.ilcarpegnamibasta.it.

 

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard