loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Dierenpark in nood

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 14 oktober 2010

Emmen | Willem van Reijendam 

Darwinisten hebben ongetwijfeld gelijk, maar een wandeling door de dierentuin brengt zelfs de meest verstokte atheïst aan het twijfelen. Het is verleidelijk om de madagaskargekko, de withandgibbon en mogelijk zelfs de doodshoofdkakkerlak te beschouwen als waren zij door God geschapen. Het is dan ook een zware slag voor de creationisten dat er weer zo'n uithangbord van de schepping, in dit geval het Dierenpark Emmen, het loodje dreigt te leggen.
Het park, 75 jaar geleden opgericht, zit door te hoge kosten en te weinig inkomsten op de rand van een faillissement. En dat terwijl er plannen zijn om de dierentuin van het centrum naar de rand van Emmen te verplaatsen, waar de gnoes en olifanten naar hartenlust kunnen rondhollen.
Maar voor het zover is, lijdt het park tientallen miljoenen per jaar verlies. Dat vang je niet op door het dierenvoer voortaan van de Aldi te betrekken.
Ingehuurde stuurlui aan wal, in de vorm van een 'extern bureau', hebben inmiddels de schuld aan de leiding gegeven. Het klinkt onvoorstelbaar, maar zelfs een dierentuin blijkt te log, te bureaucratisch en te klantonvriendelijk te kunnen zijn.
Aan de bezoekers heeft het niet gelegen. Ruim een miljoen mensen bezochten vorig jaar het dierenpark en telden maar liefst euro 19,50 neer voor een blik op de Afrikaanse savanne, de vlindertuin en het Aziëhuis. Daarmee is het de best bezochte attractie in Noord-Nederland.
En ook zo educatief! Want een dierentuin mag allang niet meer alleen maar leuk zijn. We leren er praktisch alles over de natuur. Kinderen kijken soms meer naar de bordjes over het voedselpatroon van de Siberische tijger dan naar het prachtige dier zelf, dat trouwens meestal onzichtbaar tussen de bosjes ligt. Dus ook voor opvoeders zou het een teleurstelling zijn als de volgende generatie, althans in Emmen, niet meer geïndoctrineerd kon worden tot dierenliefhebber en milieuactivist.
Aangezien de overheid zich de afgelopen decennia heeft opgeworpen als opperopvoeder, is het vanzelfsprekend dat de gemeente Emmen, die tenslotte alleen maar bekend is dankzij het dierenpark, probeert om deze topattractie te behouden. De gemeenteraad moet er volgende week over praten, maar de uitkomst staat al bij voorbaat vast. Natuurlijk wordt Emmen voor 100% eigenaar van de aandelen en schuift ze het falende management opzij. Dan moet er nog euro 190 mln subsidie worden binnengehengeld om deze onmisbare voorziening te verhuizen en vervolgens moet het park weer rendabel gemaakt worden. Of rendabel, er mag jaarlijks best wat geld bij. Want een beetje darwinist weet dat ook onrendabele diersoorten er miljoenen jaren over mogen doen om uit te sterven.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard