loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Drama en Schuld

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 30 december 2010

Meppel | Willem van Reijendam 

Als districtschef Gerda Dijksman van de Drentse politie haar baan verliest door haar onnozele tweet over het 'koolmonoxidedrama' in Meppel, heeft ze in elk geval de troost dat ze er een hoop zogeheten volgers op Twitter aan overhoudt. Iedereen wil nu natuurlijk live getuige zijn van de volgende uitglijder van Dijksman.
Dat is dan ook het enige lichtpuntje bij deze treurige gebeurtenis, waarbij een jong stel uit het Groningse dorpje Doezum op eerste kerstdag door koolmonoxidevergiftiging om het leven kwam in een flatwoning in Meppel. Jong, kerst, koolmonoxide, flat, Meppel. Dan kan zelfs de luchtigste koppenmaker niet om het woord 'drama' heen. Doezum is in rouw gedompeld. Vrijwel het hele dorp kende de slachtoffers. Zelfs de jaarlijkse traditie van de Doezumer Oudjaarsploeg, om rond de jaarwisseling een stuntje uit te halen, is afgeblazen.
In Meppel is intussen het onderzoek naar de oorsprong van de koolmonoxide in volle gang. Donkere wolken pakken zich samen boven woningcorporatie Woonconcept die de flat verhuurde. Want het is allang niet meer zo dat wij een ongeluk zomaar kunnen afdoen als een ongeluk. Er wordt steeds vaker gezocht naar een schuldige, liefst één die zich voor de rechter moet verantwoorden. De bewijslast wordt al bijna omgekeerd. De directeur van de corporatie moest uitleggen dat de verwarmingsinstallatie vrijwel nieuw was en bovendien recentelijk nog gecontroleerd. Er stond geen gaskachel in de flat, maar die koolmonoxide moet toch ergens vandaan komen?
Wie zou er straks voor dood door schuld worden aangeklaagd? De gasfitter? Het hoofd technische zaken? De directeur?
Het is de vraag of nabestaanden op zo'n rechtszaak zitten te wachten, zelfs áls er sprake zou zijn van verwijtbaar gedrag. Toen in mei 2008 drie brandweermannen in De Punt, ook Drenthe, omkwamen bij een brand in een scheepswerf, wilde het OM de werfeigenaar per se achter de tralies hebben. Hij had tenslotte gesleuteld aan de stroommeter en dat was waarschijnlijk de oorzaak van de brand. Hij is in hoger beroep veroordeeld tot een jaar cel en daartegen in cassatie gegaan. Maar in het dorp zelf is er bijna niemand die behoefte heeft aan zo'n veroordeling.
De grens tussen misdaad en ongeluk verschuift. Wie een ongeluk had kúnnen voorkomen, had het ook móéten voorkomen en belandt dus in de beklaagdenbank. Met dat in het achterhoofd moeten burgers deze winter hun stoep maar goed sneeuwvrij houden, de dode iep in de achtertuin veiligheidshalve omzagen voordat hij op een spelend peutertje valt en uitkijken met vuurwerk. Want daarbij vergeleken is zelfs twitteren nog veilig.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard