loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Dure organist

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 25 november 2010

Delfzijl | Willem van Reijendam 

Hoe zou de Inspectie Werk en Inkomen toch hebben ontdekt dat de orgels in de parochiekerken van Kloosterburen en Delfzijl in 2005 een paar maanden bespeeld zijn door een buitenlander zonder werkvergunning?
Een anonieme tip van een rancuneuze parochiaan? Een staaltje bestandsvergelijking? Of een routinecontrole? Het geval verdween hoe dan ook niet in de doofpot, daarvoor vindt de Inspectie de zaak blijkbaar te ernstig.
Het ging om een 41-jarige man uit Guatemala die voor zijn studie in Nederland was en die ook aardigheid had in het bespelen van het kerkorgel. 'Nou graag', zeiden de twee bewuste parochies. En omdat er op zijn verblijfsvergunning stond dat hij wel 'arbeid van bijkomende aard' mocht verrichten, namen ze hem voor een paar uur in dienst.
Want als orgelspel iets is, dan toch wel van bijkomende aard. Een paar maanden later kreeg de man trouwens een complete werkvergunning en had hij dus ook solo's ten beste mogen geven.
De parochies droegen ook premies af. Want heeft Jezus niet al gezegd: 'Geef de keizer wat des keizers is?' Maar dat zei hij toen werkvergunningen nog niet bestonden, en de inspecties hebben de regels sindsdien wat aangescherpt.
Vandaar dat de overheidsinstantie met boetes van euro 8000 per parochie kwam voor de paar maanden dat de Guatemalaan zonder die vergunning het kerkelijk gezang had begeleid. Dat is al gauw de inhoud van 200 zondagse collectezakken.
De zaak is nog altijd onder de rechter. Eerst wisten de parochies bij de rechtbank de boetes weliswaar bijna gehalveerd te krijgen, maar de Inspectie heeft er een principezaak van gemaakt. De kwestie is deze week aan de Raad van State voorgelegd. Je zou geen goede inspecteur zijn, tenslotte, als je van rechts kwam en je reed niet door, ook al komt er een oud bijziend omaatje in een Dafje van links aangesukkeld. Lex dura, sed lex, schijnt de Inspectie te denken.
Het is voor de Inspectie Werk en Inkomen misschien maar beter ook om het principieel te bekijken, want pragmatisch gezien heeft ze allang verloren. Nog afgezien van de enorme kosten van deze operatie. Handhaven kost nu eenmaal meer dan dat het oplevert. Het onttrekt euro 16.000 aan een instelling die het geld gebruikt om bijvoorbeeld een enthousiaste organist uit het buitenland een kans te geven.
En wat gebeurt er met het geld als het in de schatkist van Sociale Zaken is beland? Dan wordt het uitgegeven aan een werk-leertraject voor een 41-jarige werkloze Guatemalaan met een verblijfsvergunning.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard