loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Forumoorlog

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 16 december 2010

Groningen | Willem van Reijendam 

Geert Wilders doet er verstandig aan zich te verdiepen in de actualiteit in Groningen, vóór hij, naar analogie van zijn uitspraken in Limburg, gaat roepen dat hij Groningen gaat teruggeven aan de Groningers. Dat klinkt lekker, in de campagne voor de Statenverkiezingen, maar daarmee begeeft hij zich in een diplomatiek mijnenveld. De ene Groninger is de andere niet meer nu de provincie Groningen haar steun van euro 35 mln aan het Groninger Forum in de stad heeft ingetrokken, met een ernstig bestuurlijk conflict tot gevolg.
Het is verleidelijk om deze ruzie een historische duiding te geven en terug te grijpen naar de oude tegenstellingen tussen stad en ommeland. De stad heeft de rest van de provincie immers eeuwenlang grondig uitgeknepen en nu kan de provincie dan eindelijk eens wraak nemen.
Was het maar zo spannend... een heuse 21ste-eeuwse oorlog tussen stad en provincie, met diepgewortelde haatgevoelens over en weer, als ging het om Hutu's en Tutsi's. Uitgevochten voor de bestuursrechter, dat is dan weer een beetje saai, maar wel een oorlog waar historici eindeloos over kunnen neuzelen.
De werkelijke motieven zijn waarschijnlijk veel trivialer, namelijk die verkiezingen. Vandaar dat Provinciale Staten het voorstel van hun eigen provinciebestuur, om mee te betalen aan het Forum, dreigden te verwerpen, waarna dat bestuur het plan maar van tafel haalde. Want hoe groot de fractiediscipline van coalitiepartijen PvdA en CDA ook is, hoezeer de Statenfracties hun eigen provinciale bestuur de hand boven het hoofd hebben gehouden toen er tientallen miljoenen zijn vermorst bij de ontwikkeling van de Blauwe Stad, nu moeten de Statenleden een Daad stellen.
De Statenleden weten ook wel dat deze euro 35 mln eigenlijk niet eens van de provincie is. Het maakt deel uit van het goedmakertje, pardon compensatiepakket, van euro 2,7 mrd wegens het afblazen van de Zuiderzeelijn. Maar hoe verkoop je aan die paar overgebleven partijgenoten in Jipsingboertange dat er in de stad een nieuwe cultuurtempel met een fors exploitatietekort verrijst terwijl er in dit Oost-Groningse dorp hooguit gelegenheid is om twee keer per jaar shantykoor Störmwind uit het nabijgelegen Wedde te bewonderen? Zeker de PvdA wil maar al te graag af van het imago dat ze vooral 'prestigeprojecten' wil neerzetten waar niemand om vraagt.
Het is best mogelijk dat de stad via de rechter zijn gelijk haalt en het Forum er alsnog komt, maar dan heeft het niet gelegen aan de Statenfracties van PvdA en CDA. Zij hebben pal gestaan voor de gewone man in de provincie. Of dat wederzijds is, merken we op 2 maart wel.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard