loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Free Riders

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 16 september 2010

Groningen | Willem van Reijendam
De liftplaatsen in ons land liggen er verlaten bij. Of het nu komt door de OV-kaart voor studenten, of omdat liften ‘zóóó 20e eeuw' is, niemand heeft behoefte aan een campagne "Neem eens wat vaker een lifter mee". Terwijl carpoolen her en der nog wel eens schijnt te worden bedreven, door een enkele idealist, stuit de gedachte dat een wildvreemde gratis zou kunnen meerijden ons tegen de borst.
Het is een interessant economisch en moreel dilemma. Moet je de schaamteloze profiteurs hun zin geven als dat toch niks kost? Dat zou een sterke ‘aanzuigende' werking hebben. Straks heeft vrijwel niemand meer een auto en staan de opritten vol met forensen in pak, compleet met samsonite en paraplu. De sufferds die hechten aan hun eigen wagen, draaien op voor de anderen.
Dat de kosten worden gedeeld kan ons met die situatie verzoenen. Carpoolen is niet efficiënter, maar wel minder verontrustend dan liften.
Maar wat te doen met de hardnekkige uitvreters? Want die komen we overal tegen. De wandelaars, die van buiten de stad helemaal gratis in óns plantsoen lopen, zonder onze OZB te betalen, ja, zelfs zonder er een ijsje te kopen. De werknemers, die zonder zelf óóit actie te voeren, toch profiteren van door de bonden afgedwongen arbeidsvoorwaarden. Of winkeliers die niks willen meebetalen aan de Koninginnedag-versiering in de straat.
Free Riders worden ze in middenstandskring gemelijk genoemd. Elk jaar hebben winkeliersverenigingen weer de ergernis van de dissidente kantoorboekhandelaar die niks wil storten in het potje voor de kerstverlichting. Machteloos moeten ze toezien hoe ook die gevel in hún kerstlicht wordt gehuld.
Dus toen de Groninger City Club ook dit jaar weer geacht werd om de jaarlijkse kerstboom op de Grote Markt te fourneren, knapte er daar iets. De GRC zei Nee. We gaan geen kerstboom ophoesten, terwijl tal van ondernemers helemaal nooit contributie betalen. Dan maar helemaal geen kerstboom. Een beetje zoals de moeder die in het Salomonsoordeel tuint, door te zeggen: Hak mijn kind dan maar in tweeën.
Het had een groot drama kunnen worden in de stad, ware het niet dat er onmiddellijk sponsors in de rij stonden om zelf die boom te mogen leveren. Er had een heel naaldwoud op de Grote Markt kunnen verrijzen als bedrijfsleven en politiek dat hadden gewild. Maar blijkbaar wíl de overheid geen Free Rider zijn. Minder creatief dan koning Salomo, maar wel zo efficiënt, koopt de gemeenten zelf een boom. Alle ondernemers zijn ditmaal Free Riders.
Tot de lokale belastingen worden verhoogd, het carpoolen voor winkeliers. Want voor niks gaat de zon op.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard