loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Grafrechten

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 3 februari 2011

Omdat je als toekomstig koningin tot in de haarvaten van de samenleving moet zijn doorgedrongen, was prinses Máxima dinsdag even op bezoek in Valthermond, in Drenthe. Daar was ze bij de start van het JOGG-project, Jongeren Op Gezond Gewicht, de zoveelste poging van opvoedbemoeials om de snel dichtslibbende jeugd af te houden van kroket en Snickers.
Dat Máxima daar Valthermond in de gemeente Borger Odoorn voor uitkoos zal wel geen toeval zijn. Blijkbaar wonen daar de meest zorgwekkende vetkleppen van Nederland. En dan te bedenken dat Drenthe een eigen Olympisch Plan koestert...
Deze gezondheidsmissie is juist in die gemeente extra noodzakelijk omdat sterven er tamelijk duur is. Althans, daar zijn de plaatselijke PvdA en ChristenUnie achter gekomen. Ze zijn in het geweer gekomen tegen een drie jaar oud raadsbesluit betreffende de grafrechten. Waar nabestaanden vroeger jaarlijks een bedragje overmaakten voor de laatste rustplaats van hun bloedverwanten - tot ze daar geen zin meer in hadden en de boel wel geruimd mocht worden - zitten ze sinds 2008 vast aan twintig jaar graf, à euro 1006, binnen drie jaar te betalen.
Dat lijkt een redelijk bedrag, voor twintig jaar ongestoord wegrotten onder de grond. In een Citybox krijg je voor dat geld nog geen halve kubieke meter opslagruimte, alleen wordt dan wel het ongedierte nog bestreden.
Maar de PvdA Borger Odoorn laat op haar webzijde weten dat er onrust is in de gemeente bij inwoners die zo'n fors bedrag niet in drie jaar kunnen opbrengen. Dat klinkt als: 'We hebben kortgeleden een telefoontje gehad van een partijlid dat schrok van het bedrag op zijn acceptgiro.'
Het voorstel van CU en PvdA strekt niet ver, want het mag niets kosten. Er wordt dus niet ruimhartig aangeboden wat extra dodenakkers speciaal voor de armen aan te leggen, hoewel de streek niet bekend staat om zijn ruimtegebrek, noch om zijn gebrek aan armen. Nee, de partijen willen dat de betaaltermijn wat wordt uitgesmeerd, dat eerst de Vergeten en Verwaarloosde Doden worden geruimd en dat je eventueel ook voor tien in plaats van twintig jaar een graf kunt huren.
Dat is nou echt treurig kruidenierswerk. Juist een existentieel onderwerp als begraven leent zich niet voor een discussie over tientjes.
Dat heeft het Koninklijk Huis beter begrepen. Geen zuinig gedoe als het om de dood gaat. Daarom zet het zijn doden peperduur bij in een grafkelder in Delft, voor onbepaalde tijd en inclusief ongediertebestrijding. Met dat in het vooruitzicht kon Máxima onbekommerd de ongezonde Veenkoloniën weer achter zich laten.
categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard