loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Iederz

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 4 november 2010

Groningen | Willem van Reijendam 

De sociale werkplaats in Groningen heet sinds deze week 'Iederz'. Proeft u even mee? Iederz. Hoeveel brainstormsessies eraan vooraf zijn gegaan, en wat zich precies in die hoofden moet hebben afgespeeld, daarnaar kunnen we alleen gissen.
De gedachte is blijkbaar dat we orders voor het in elkaar schroeven van balpennen, het rondbrengen van streekpost en het vervaardigen van prullenbakken, het liefst gunnen aan een bedrijf waarvan de naam zich in de schemerzone van het Nederlands bevindt. 'De nieuwe naam symboliseert de toegankelijkheid en het maatschappelijke karakter van het bedrijf. Iederz biedt duidelijke kaders waarbinnen mensen zich kunnen ontwikkelen', zegt de communicatiemanager, die hier lang over heeft nagedacht.
De medewerkers van Iederz blijven dezelfde laagopgeleide klusjes doen als altijd, voor opdrachtgevers als zorginstelling Zinn (voorheen Stichting de Borg) en woningcorporatie Lefier (voorheen In, maar ooit gewoon Volkshuisvesting). Ook verzekeraar Menzis (vroeger het regionale ziekenfonds) en energiebedrijven als Nuon en Essent, met hun respectievelijke netwerkbedrijven Liander en Enexis, en waterbedrijf Vitens doen vast zaken met Iederz. Om nog maar te zwijgen van onderwijsinstellingen als de Stenden Hogeschool (vroeger de Hogeschool Drenthe), of de Fontys Hogeschool.
Soms zijn de namen zo ongelukkig gekozen dat de instellingen beter kunnen ruilen. Waarom heet het waterbedrijf niet Fontys en de school niet Zinn? En moet een hogeschool niet Essent heten? En een zorginstelling Vitens? Of Menzis? Al deze bedrijven hebben niet alleen een mysterieuze kulnaam gemeen, maar ook hun afkomst. Het gaat zonder uitzondering om publieke instellingen die het duffe domein van de overheid hebben ingeruild voor de spanning van de markt.
Wat zou managers bezielen om hun hogescholen, sociale werkplaatsen en elektriciteitsbedrijven om te dopen met zulke vreemde namen? Zou de bedenker van Stenden hebben gedacht: De eerste klap is een daalder waard? Dit trekt studenten die iets van standing zoeken? Die graag vooraan staan? Die fan waren van de Noorse schaatser Sten Stensen? Staat bij Menzis 'de Menz' meer centraal dan bij het ziekenfonds? Zouden ouderen in verzorgingsflats van Stichting de Borg nu meer Zinn hebben om nog even door te leven?
Het etiket hoeft niet meer over de inhoud te gaan, maar moet uitsluitend de verkoop bevorderen. De tijd van vadertje Staat, de familie Spoor, tante Pos en straks ongetwijfeld ook oom Agent is voorbij. Hoog tijd om door te stoten tot de hoogste regionen van het publieke domein. Laten we de bv Koninklijk Huis voortaan ook maar WIJJ of ONZ noemen. Want de naam Iederz is al bezet.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard