loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Klimmers en Blokkers

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 9 december 2010

Eemshaven | Willem van Reijendam 

De minst vermoeiende vorm van actievoeren is natuurlijk: niets doen. Gandhi bijvoorbeeld kreeg geregeld zijn zin door een poosje niet te eten. John Lennon verkoos met zijn Yoko een hotelbed om de wereldvrede te bewerkstelligen. En de postbodes van TNT blijven gewoon een paar daagjes binnen.
Dat is een schrijnend contrast met de tientallen hardwerkende leden van Greenpeace die dinsdagavond in de Eemshaven de bouwkranen beklommen van de kolencentrale van de Duitse energiereus RWE in aanbouw. Een tiental 'klimmers' verschansten zich als 'Spidermen' in een tentje op 70 meter hoogte, hangend aan kabels tussen de toppen van de kranen.
Zogeheten 'blokkers' die wat lager in de kranen zitten, moeten eventueel oprukkende politietroepen tegenhouden. Niet dat die zullen komen, want het is zo al akelig genoeg voor de demonstranten. Het is mistig en koud. RWE haalde meteen de stroom van de kranen en legde de bouwwerkzaamheden in de nabijheid stil. Er mochten eens ongelukken gebeuren.
Het zou geen verbazing wekken als het energiebedrijf voor het oog van de camera wat bekertjes warme chocolademelk of snert naar boven liet takelen. De 'klimmers' zijn weliswaar bevoorraad met een survivalpakket waar ze weken op kunnen teren, maar het kan boven toch gemeen koud zijn.
'Papa, was jij een blokker of een klimmer?' Die vraag zullen de deelnemers aan de actie later wel eens gesteld krijgen door hun kroost. Dan kunnen ze vertellen hoe ze dagen achtereen in barre omstandigheden probeerden de bouw van een vervuilende kolencentrale tegen te houden. 'Dat lukte natuurlijk niet, Eugène, maar het was wel een spannend avontuur.'
Zo vertelt ook een inmiddels vergrijsde generatie leden van de Waddenvereniging van hun acties tegen gaswinning in de Waddenzee. Met bootjes het water op en maar verkleumen met zijn allen.
Het is een romantiek die al decennia geleden is verruild voor een veel effectievere vorm van actievoeren: procederen. Natuurclubs voeren de echte actie allang niet meer op het water, maar in de zaaltjes van de Raad van State. Ook de strijd tegen de energiecentrales van Nuon en RWE in de Eemshaven is daar gestreden en die heeft de bouw van de centrales niet tegengehouden, maar wel met meer dan een jaar vertraagd.
Dat 'blokkers' en ' klimmers' een paar dagen in een hijskraan bivakkeren, is vast goed voor het ledental van Greenpeace, maar het levert niets op. Dat geldt echter ook voor de staking van de postbodes, die intussen lekker bij de kachel zitten, En dat is misschien een schrale troost voor de bevroren actievoerders.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard