loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Kraamtoeristen

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 13 januari 2011

Er worden geen Terschellingers, en waarschijnlijk ook geen Vlielanders meer geboren. Niet dat er op die eilanden niet ijverig aan de voortplanting wordt gewerkt, maar de vruchten ervan komen voortaan ter wereld op het vasteland. Het is namelijk veel te gevaarlijk om op een eiland, zover verwijderd van een ziekenhuis, een kind te baren. Dat is het voortschrijdend inzicht na zo'n 2000 eeuwen thuisbevallingen. Een ziekenhuis moet binnen drie kwartier bereikbaar zijn en dat lukt nu eenmaal niet vanaf deze twee eilanden. Aldus worden kraamvrouwen nog voor de eerste wee al in een ziekenhuis of kraamkliniek op de wal ondergebracht. Het kind krijgt in zijn paspoort dan Leeuwarden of Sneek te staan en dat is wel een beetje sneu als je de rest van je leven op Vlieland doorbrengt.
Die gedachte roept sentimenten op bij de eilander lokaalpatriotten, maar er zit wel wat in, om in het ziekenhuis te bevallen. Als rechtgeaard calvinistisch land nemen wij de Bijbelse boodschap uit Genesis 3 nog altijd iets te letterlijk: 'Met smart zult gij kinderen baren.' Dus zonder verdoving en dat kan dan net zo goed lekker thuis. Lekker ouderwets ook. Iedereen kent in zijn kennissenkring wel de horrorverhalen van vrouwen die tijdens het persen nog in een taxi richting ziekenhuis worden geduwd, omdat het kind er niet geruisloos uit floept. Op eilanden gebeurt alles dertig jaar later, maar hierin zijn Vlieland en Terschelling eindelijk eens modern.
Nu liggen de eilanden wel dichterbij dan vroeger, dankzij helikopters. Zo worden elk jaar weer jeugdige 'comazuipers' van campings op Terschelling naar de wal gevlogen om daar hun maag te laten leegpompen. Alleen mogen de officiële traumahelikopters in het noorden 's nachts niet vliegen. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma besloten, omdat die nachtvluchten ook al niet veilig genoeg zouden zijn. Het UMCG in Groningen mag alleen in uiterste nood zijn 'traumaheli' (classici zouden zeggen: traumahelico, want het is een heliko-pter, wentel-wiek) inzetten. Daar hoort een stuitligging op Vlieland niet bij.
Een 'kraamhelico' zit er voor de eilanden dus niet in. Maar waarom de berg niet naar Mohammed brengen? De eilanden zouden ook elk een eigen kliniekje kunnen bouwen om daarmee een stroom kraamtoeristen op gang te brengen. Want wat is er nou hipper dan baren op een Waddeneiland? Subsidie uit het Waddenfonds lijkt gegarandeerd, de veiligheid van jonge moeders en hun baby's is gewaarborgd, de plaatselijke economie krijgt een enorme impuls en, wat het allerbelangrijkste is, in plaats van uit te sterven, komen er in heel Nederland grote aantallen Terschellingers en Vlielanders bij.
categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard