loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Krimpkramp

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 11 november 2010

Ganzedijk | Willem van Reijendam 

Ganzedijk, een Gronings gehucht met zo'n honderd inwoners, smaakt het zeldzame voorrecht om met twee totaal verschillende gebeurtenissen het landelijke nieuws te hebben gehaald. Het dorp werd tien jaar geleden beroemd doordat de schrijver Richard Klinkhamer er zijn vrouw had omgebracht en in de tuin begraven. In 2008 werd Ganzedijk symbool voor het spook van de bevolkingskrimp dat rondwaart aan de randen van Nederland.
Het dorp zou sneuvelen onder de slopershamer van de plaatselijke woningcorporatie maar is, op de golven van het sentiment dat dat voornemen in heel Nederland teweegbracht, nog even aan de beademing gehouden.
Afgelopen week werd de renovatie van het dorp afgerond. Er is wat opgeknapt. Er wordt nog wat gesloopt. Netto verdwijnt er een tiental huizen. Maar zelfs bewoners geloven niet dat hun dorp hiermee gered is. De stemming is veeleer: we leven nog.
Want waarom zou Ganzedijk het lot ontlopen dat de demografen voorzien voor regio's als Oost-Groningen en Noord-Friesland? Zij voorspellen ontvolkingen als op het Franse platteland, maar dan zonder het aangename klimaat. Leegstand dus in de druilregen onder een loodgrijze lucht.
Gemeenten willen het tij graag keren, en de renovatie van Ganzedijk is een goedbedoelde poging. Maar om deze trend om te draaien, zijn straffere maatregelen nodig. Daarvan levert het eiland Schiermonnikoog een aardig voorbeeld. De gemeente is openlijk op zoek naar jonge gezinnen die vrijwillig op het droomeiland willen wonen, en dat terwijl je als toerist jaren van tevoren een hotelkamer moet boeken. Onlangs zijn zelfs een paar gezinnen op sollicitatiegesprek geweest bij de burgemeester...
Maar nu gaat Schiermonnikoog toch zijn bewoners lastigvallen. Want het geeft volgens de burgemeester geen pas dat mensen hetzij permanent wonen in een recreatiewoning hetzij recreëren in een permanente woning. Hij gaat de regels krachtig handhaven, kondigde hij deze wek aan. Dat is paradoxaal genoeg de perfecte strategie om nieuwe inwoners naar het uitstervende Schiermonnikoog te lokken. 'Schud de mensen als rupsen van je af, dan pas kruipen ze naar je toe', schreef Elsschot al. Als het moeilijk wordt op Schiermonnikoog een huis te bemachtigen, staan de mensen in de rij. De huisjes moeten niet gerenoveerd worden maar juist van die typische opknappertjes blijven.
Ganzedijk zou ook voor dit 'rupsenmodel' kunnen kiezen. En dan maar hopen dat er geen nieuwe Klinkhamer komt wonen, want zo'n man geeft de bevolkingskrimp nog een extra zetje.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard