loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Ranches in Kollum

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 26 januari 2011

Oost-Groningen mag al tien jaar genieten van de publiciteit rond een Blauwe Stad die maar niet van de grond wil komen, maar langzamerhand is Friesland aan de beurt.
Daar circuleert al een hele poos een plan dat scherp concurreert met de Oldambtster zeepbel: de Ranch Fryslan. De gemeentes Kollumerland en Achtkarspelen besloten vorige week om euro 25.000 in een haalbaarheidsonderzoek te steken om vijftig rijke randstelijke paardenhouders een ranch te laten bouwen in het snel ontvolkende Noordoost-Friesland. Niet alleen een fantastische boost voor de paardenvoerindustrie in de regio, maar ook een zinvolle invulling van de desolate leegte in het gebied.
Het is geen goed doordacht plan, maar wel een dat in het geheugen blijft hangen. De komende jaren zullen we dus nog regelmatig mogen lezen dat paardenliefhebbers helemaal geen zin hebben om een ranch te kopen in de buurt van Kollum. Of dat komt doordat iedereen bij Kollum denkt aan asielzoekers die rondfietsende meisjes wel of niet belagen, of omdat rijke paardenhouders er geen aardigheid in hebben om weliswaar ruimte om zich heen te hebben, maar dan ook werkelijk niets anders dan ruimte, het wordt weer een moeizaam voortsukkelend project. En dat maakt die euro 25.000 meer dan de moeite waard.
De scepticus kan beweren dat Kollumerland weer negatief in het nieuws is gekomen. Maar zou men anders ooit de naam Kollumerland of Achtkarspelen in de mond nemen? Een slecht plan is misschien zelfs wel beter dan een goed plan. Stel dat de gemeenten een volkstuintjesproject zouden starten, met een geit of een ezeltje naar keuze en een lapje grond voor elk gezin in de regio. Dat zou aanslaan, maar dan is men er al snel over uitgepraat.
Dus we gaan Noordoost-Friesland de komende decennia associëren met 'nog altijd geen ranches'. Aantrekkelijk voor wie een hekel heeft aan paarden. Kollumerland zal als naam op aller lippen liggen. Bewoners uit de streek die door de ranches vrezen voor Dallas-achtige taferelen, nou ja, de begintune dan, mochten willen dat die vrees werkelijkheid werd. Dallas, daar barstte het van de olie. Dat zou nou echt iets zijn voor de Energy Valley die het noorden wil zijn. Niet alleen maar groen gas en windenergie, maar ouderwetse fossiele brandstof, zoals die sinds een paar dagen in het Drentse Schoonebeek weer omhoog wordt gepompt.
Kollumerland heeft geen olie in de bodem. Wil het op Dallas gaan lijken, dan wordt het behelpen met hectares en hectares koolzaad. En wie weet willen paarden daar ooit wel eens lekker tussen ronddraven.
categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard