loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Randstad denkt mee

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 23 december 2010

Hemelum | Willem van Reijendam 

Het is ontroerend te zien hoe betrokken de grote steden de laatste maanden zijn bij het wel en wee van het noorden. Nog maar enkele weken geleden mocht burgemeester Emme Groot van Delfzijl zomaar op audiëntie bij zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan om de problematiek van de bevolkingskrimp eens aan hem uit te leggen. Tegelijk met de collega's uit Zeeland en Limburg, anders zou het beslag op de agenda van Van der Laan natuurlijk buitensporig zijn.
De Amsterdamse burgemeester wilde bespreken wat hij voor een havenplaatsje als Delfzijl kon betekenen. Thuisgekomen kon Emme Groot verguld melden dat er over enkele maanden spijkers met koppen worden geslagen.
Op dezelfde dag kwam een Rotterdamse wethouder al met een schot voor de boeg. Waarom niet al die Polen die nu in Rotterdam wonen onderbrengen in het dunbevolkte Oost-Groningen? Nu pendelen ze vanuit het westen naar bouwplaatsen in heel Nederland. Een hulpvaardige suggestie en een win-winsituatie. Van Poolse gezinnen blijkt een enorm stabiliserende werking uit te gaan.
Het blijft niet bij audiënties en prachtideeën, de Randstedelijke bestuurders komen zelfs naar het noorden toe om een handje uit te steken. Deze week reisde Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch helemaal van Amsterdam naar Hemelum in Friesland om daar wat radeloze bewoners bij te staan in hun strijd tegen twee asociale gezinnen, waar de plaatselijke politie maar geen vat op krijgt.
Herrie, intimidatie en mishandeling in de piepkleine Friese woongemeenschap. De hulp van een Kamerlid, dat als stadsdeelvoorzitter in Slotervaart ruimschoots ervaring heeft opgedaan met uit de hand gelopen burenruzies, is dan natuurlijk meer dan welkom. Hij had meteen een geweldige tip: de gemeente moet onmiddellijk in actie komen. Hij kon zich wel voorstellen dat zo'n plattelandsgemeente geen ervaring had met deze 'grootstedelijke problematiek'.
Het noorden mag blij zijn met al deze handreikingen. Ze zijn misschien wel de beloning voor de omslag die zich in dit opzicht de afgelopen jaren heeft voorgedaan. Van een om steun zeurende klaagregio heeft het noorden zich geleidelijk ontwikkeld tot een zelfbewuste streek.
Het heeft die Randstad eigenlijk helemaal niet nodig, eerder omgekeerd, is nu de teneur. En zoals 'zorgmijders' ook meteen achterna worden gezeten door overbezorgde hulpverleners, zo krijgt het noorden plots ongevraagd gratis Polen, Stedenbanden en Goede Raad. Nog dertig jaar, en de burgemeester van Delfzijl mag zijn ambtgenoot in Rotterdam bijpraten over de zegeningen van al die stabiele Poolse gezinnen.

 

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard