loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Reality-tv

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 21 oktober 2010

Groningen | Willem van Reijendam 

Tv-kijken en uit het raam staren beginnen steeds meer op elkaar te lijken. Dat is de verdienste van reality-tv die op alle zenders en op internet laat zien wat er in het echt, op straat, gebeurt. Groningen loopt hierin voorop.
Vorige week culmineerde dat in een bijna-live-uitzending van een overval op een juwelier, gefilmd door een oplettende burger. Hij zette zijn opnames op YouTube zodat ze door iedereen te zien waren. Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen wil de beelden zelfs vertonen op een 'digitale schandpaal'.
Het in beeld brengen van de straat staat hier dan ook in een traditie. Zo ontstond in Groningen een van de verre voorlopers van dit inmiddels overrijpe verschijnsel, in de vorm van het rustgevende tv-programma Bijrijder. Een product van de regionale zender TV Noord. Bijrijder laat het beeld zien van een camera die achter het stuur van een auto is gemonteerd en die, bij wijze van pauzefilmpje, langsglijdend asfalt in landschappelijk decor registreert.
Groningen was ook een van de eerste steden die door de Google Streetview-camera in kaart werden gebracht en nu zien we op YouTube steeds vaker een bijdrage van de Groningse politie.
Zo'n overval echt kunnen bekijken is nog eens wat anders dan Derrick of de jeugdserie Q&Q, waar de misdaad-tv toch mee begon. Toen konden we nog denken: 'Is niet echt gebeurd hoor.'
En omdat de grens tussen tv en straat vervaagt, vervaagt ook die tussen burger en politie. Dat biedt een kans voor oude Q&Q-fans die vinden dat zij een roeping hebben gemist als burger-speurder. Speciaal voor hen is twee jaar geleden Burgernet in het leven geroepen, en dat wordt nu ook in Groningen ontplooid. Daarin loopt de stad dan weer achter.
Deelnemers mogen na een sms'je van de politie helpen zoeken naar ontsnapte boeven, vermiste kinderen of doorgeslagen wegpiraten. Of het aantal vermiste kinderen erdoor zal afnemen is twijfelachtig, want dankzij Burgernet worden er straks hele crèches met kinderen die voldoen aan één signalement afgeleverd op het politiebureau, en dan zit de goede er ongetwijfeld tussen. De rest, dan natuurlijk eveneens vermist, kan in één moeite door ook veilig thuis worden gebracht. Het succes van Burgernet staat dus bij voorbaat vast.
Maar als straat en tv toch bijna hetzelfde beeld vertonen, kan die burger net zo goed naar zijn schermpje kijken. Want ook hier kunnen wij allen participeren. Anoniem de naam van een buurjongen doorgeven, die lijkt op dat vlekkerige mannetje met capuchon op die scooter is weliswaar minder spannend dan de straat op hollen na een Burgernet-alarm. Maar je blijft er wel droog en warm bij en... je voelt je toch een beetje Q.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard