loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Sahar moet blijven

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 20 januari 2011

Basisschool Lutje Til in Tjuchem, Oost-Groningen, kreeg gisterochtend bezoek van de beroemde oud-voetballers Jan en Youri Mulder. Niet voor een 'voetbalclinic' zoals een lesje balletje trappen tegenwoordig wordt genoemd, maar voor een uurtje ouderwets voorlezen uit een verantwoord kinderboek. Met hen trokken nog tientallen bekende Nederlanders en politici een uurtje uit, om her en der kinderen en boeken nader tot elkaar te brengen, dit alles als onderdeel van de Nationale Voorleesdagen.
Dat is nodig ook, want gisteren deed de Nederlandse kennis- en innovatie-keizer Alexander Rinnooy Kan weer eens zijn beklag over de totale achterlijkheid waar Nederland in dreigt weg te glijden, of, in zijn woorden: 'De innovatie laat nog veel te wensen over.'
En als het bedrijfsleven het blijkbaar laat afweten, met steeds minder investeringen in onderzoek, dan ligt er een taak voor het onderwijs. Het basisonderwijs wel te verstaan, en daarna de middelbare scholen, want het heeft geen zin te investeren in universiteiten voor analfabeten. We hebben veel meer aan slimme kinderen dan aan middelmatige studenten.
Daarom is het verbazend dat Nederland zo'n moeite doet om een slim kind kwijt te raken. Er is al veel gelamenteerd over de eventuele uitzetting van het 14-jarige Afghaanse meisje Sahar Hbrahim Gel, woonachtig in het Friese Sint-Annaparochie, die al tien jaar in Nederland woont, het zo goed doet op het gymnasium in Leeuwarden, et cetera, et cetera. Een typisch geval dat tussen de letter en de geest van de wet beland is. Deze week doet de rechter in Den Bosch er een uitspraak over en daarna kan minister Leers nog een pardon verlenen. Zelfs de Verenigde Naties bemoeien zich ermee en vinden dat Leers haar als vluchteling moet beschouwen.
Het argument dat, parallel aan het juridische steekspel, steeds wordt opgevoerd is dat het zo sneu is dat een geheel verwesterd kind met familie en al terug moet naar het achterlijke Afghanistan. Als ze op basis daarvan mag blijven, zou dat dus een gunst zijn die de IND haar zuchtend verleent. 'Vooruit dan maar...'
Maar natuurlijk moet Sahar niet blijven omdat ze een 'schrijnend geval' is, of omdat het gemeen zou zijn om haar uit te zetten, want met die argumenten kunnen we wel aan de gang blijven. Zieligheid mag geen criterium zijn. Ze moet blijven omdat ze met haar intelligentie een bijdrage kan leveren aan onze haperende kenniseconomie. We kunnen het Rinnooy Kan niet aandoen om haar te laten vertrekken. Want anders lopen we straks misschien zelfs nog achter bij Afghanistan.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard