loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Viproom in Veendam

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 30 september 2010

Veendam | Willem van Reijendam 

Een liefde mag best iets kosten. Sterker nog, een liefde is zoveel waard als je erin hebt gestoken. Neem de roos uit De Kleine Prins, van Antoine de Saint-Exupéry: 'Alle tijd die je aan je roos besteed hebt, maakt je roos juist zo belangrijk', zegt de wijze vos.
Hetzelfde geldt voor antieke auto's, postzegels verzamelen en sportvissen. Maar blijkbaar niet voor voetbal kijken. Want iedere keer als voetbal niet meer gratis bij de publieke omroep wordt vertoond, maar in de begerige handen van het Kapitaal belandt, is het land te klein. Ook nu weer, nu de publieke omroepbaas zelf de veel te dure sport de deur uit wil doen. Zo diep gaat de voetballiefde niet.
Hoe anders is dat in Oost-Groningen. Daar weet een betaaldvoetbalclub in een gemeente met nog geen 30.000 inwoners het ene na het andere dreigende faillissement te overleven. Zelfs nadat een stoet incompetente bestuurders de afgelopen jaren alles had gedaan om de BV (sic!) Veendam stuk te repareren, met veel te dure voetballers en navenante gaten in de begroting, staat ook dit seizoen weer een elftal in stadion de Langeleegte de eer van de Veenkoloniën hoog te houden. Natuurlijk is daar een hoop creatief boekhouden aan voorafgegaan. Zo is het stadion al drie keer voor een appel en een ei aan de club verkocht en dan weer voor tonnen teruggekocht door de gemeente. Maar dat de club nog bestaat, ligt toch vooral aan de supporters.
Van een legioen kunnen we hier niet spreken, maar het zegt genoeg dat een groot aantal werkloze liefhebbers van dit mistroostige Jupiler League-voetbal bereid was om een deel van hun uitkering in de gapende afgrond van de 'BV' te storten, zegt al genoeg. Hier is sprake van een roerende liefde voor een club die ook inderdaad het enige verzetje in de wijde omtrek is, met uitzondering wellicht van de vlooienmarkt in Zuidbroek.
Het nieuwste antwoord, van de nieuwste bestuurder op de nieuwste tekorten, nu alweer zo'n kwart miljoen euro groot, gaat ongetwijfeld opnieuw slagen: hij zoekt investeerders die mede-eigenaar willen worden van de club. Daarvoor krijgen ze wel een eigen viproom in de Langeleegte. Een bodemloze put wordt niet minder diep als je er aandeelhouder van wordt, maar het is altijd nog goedkoper dan een stukje Chelsea, Manchester of Vitesse. Opgestuwd door de liefde van de Oost-Groningse supporters hapt de ene na de andere aspirant-clubeigenaar toe.
Het is een liefde die de plaatselijke ondernemers en bestuurders steeds weer financieren, ook al zien de duizenden bezoekers hun elftal ieder seizoen weer ergens in een grauwe middenmoot belanden.
Die roos, dat is eerder de BV Veendam dan de complete Champions League.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard