loek mulder | willem van reijendam | man en woord

Man & Woord levert messcherpe journalistieke producties aan vooraanstaande landelijke en regionale (dag)bladen, radio en televisie. Voor tal van bedrijven en organisaties produceert Man & Woord glasheldere en doeltreffende teksten. Lees meer over wat we voor u kunnen betekenen of bekijk onze contactgegevens.

Zeehondenmecenaat

Gepubliceerd als "Lokaal Belang" in het FD 2 december 2010

Pieterburen | Willem van Reijendam 

De harde wet van de natuur schrijft voor dat zieke en zwakke dieren bestemd zijn om vroeg te sterven. Maar Lenie 't Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen wil het beter weten.
De zeehondjes die ze opvangt in haar crèche zijn eenzaam, kwetsbaar en zielig. Ze worden opgelapt en krijgen een tweede kans. Het belang van deze individuen gaat, wat haar betreft, boven dat van de soort.
Die prachtige melancholieke zeehondenblik, die doet het hem. En of het nou aan die zeehondenogen ligt of aan Lenie haar lobbytalent, de crèche trekt overal donateurs, van arm tot zeer vermogend. Publieke middelen zijn daardoor nauwelijks nodig.
Alleen, geheel bedrijfszeker zijn de suikeroompjes van de zeehondencrèche niet. Dat heeft zij recentelijk op pijnlijke wijze moeten ervaren.
De stichting Van Klooster uit Den Haag, die een paar jaar geleden nog heel royaal euro 3 mln ter beschikking had gesteld voor een forse uitbreiding van de opvang voor zeehonden, trekt haar belofte nu weer in. Mogelijk omdat deze verbouwing niet alleen de zeehonden ten goede komt, maar ook een nieuw bezoekerscentrum includeert.
Daar wil de stichting niet voor opdraaien. De verbouwing is daarom stilgelegd en de zeehonden moeten voorlopig nog in tenten en badkuipen verblijven. Dat zal overigens eerder meer dan minder bezoekers trekken: de zieke zeehond in al zijn zieligheid, te bewonderen in een badkuip op het Noord-Groningse platteland. Liefst in de snijdend gure wind die dezer dagen waait.
Aangezien het kunstklimaat in Nederland ongeveer net zo guur is, kijken ook de kwetsbare cultuurzeehondjes met meer dan warme belangstelling naar de rijken van deze tijd. Het woord mecenaat valt steeds vaker.
Joop van den Endes De la Mar-theater in Amsterdam, dat afgelopen weekend openging, trok niet voor niets zoveel aandacht. De gedachte is dat een paar kunstminnende rijken wel even de gaten kunnen opvullen die de overheid laat vallen.
Een leuk idee, maar mecenaat vereist een band tussen de rijke en 'zijn' begunstigde. Anders kon hij net zo goed belasting betalen. Geen mecenaat zonder betrokkenheid.
Wat de individuele zeehonden zijn voor Lenie, zijn de uitverkoren kunstenaars of projecten voor de moderne mecenas. Zoals Lenie niet geïnteresseerd is in de instandhouding van de zeehondensoort, zo ligt het niet op de weg van de mecenas om 'de Kunst' te redden. Als dat al iemands taak zou zijn, dan is het die van de overheid.
Daar houdt de vergelijking tussen Lenie en de rijke geldschieter ook op. Die laatste heeft niemand nodig, maar een zeehondenmoeder houdt altijd behoefte aan een suikeroom.

categorie: ook de moeite waard

ook de moeite waard